Bruxelles 1. svibnja 2009.- „Europska Komisija vidi think-tankove kao zastupnike interesa i očekuje od njih da se upišu u dobrovoljni registar lobista“, izjavio je to prošlog tjedna Siim Kallas, potpredsjednik Europske komisije, prenosi EurActiv.

Europska komisija i Parlament dogovorili su zajedničke odrednice budućeg registra za obje institucije te bi trebali nastaviti suradnju po tom pitanju odmah nakon europskih izbora.

Dosadašnji registar pokrenut u lipnju 2008. sadrži lobističke kategorije. Prva su profesionalne lobističke tvtke i odvjetnički uredi, druga su korporativni lobisti i trgovačka udruženja te naposlijetku kao treća kategorija nevladine udruge i think-tankovi. Pravila za upis u registar razlikuju se za ove tri kategorije, a najveće su razlike kad je riječ o prijavljivanju financijskih podataka.

Lobističke tvrtke i odvjetnički uredi moraju priložiti ukupni prihod od lobiranja u punom iznosu odnosno u postotku dok korporativni lobisti i trgovačka udruženja prijavljuju procjenu troškova koji nastaju kao rezultat lobiranja u EU institucijama. Nevladine organizacije i think-tankovi moraju prijaviti ukupni budžet i navesti glavne izvore financiranja.

Naime, posljednjih nekoliko godina broj think-tankova se učetverostručio, a njihov utjecaj na decision-makere postaje sve češći i značajniji. Neke procjene govore da ih u Europi trenutno postoji 1.200 dok ih je u svijetu više od 5.000.Ovako značajan broj think-tankova očito je razlog zbog kojeg Komisija požuruje njihovu registraciju iako zasad to predstavlja problem. Dapače, neki predstavnici think-tankova tvrde da oni ne mogu biti klasificirani kao lobisti kad to zapravo nisu.

Komisija je zasad dosljedna svome stajalištu, a na takve tvrdnje potpredsjednik Komisije odgovara kako je registracija nužna za sve zastupnike interesa bilo da se oni sami smatraju lobistima ili ne priznaju taj naziv.Otvorena je i mogućnost kreiranja zasebnog registra za think-tankove, međutim ona trenutno ne djeluje kao realan projekt.

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress