Zagreb, 18. siječnja 2012. – Klub Alpbach Hrvatska u sklopu projekta Small Talks održao je debatu na temu “EU ili ne EU, pitanje je sada! Prilike i prijetnje” na kojoj je kao gost govornik nastupio potpredsjednik HDL-aDubravko Miholić.

Sudionici debate, dr.sc. Dejan Jović, glavni analitičar Predsjednika RH,prof.dr.sc. Siniša Rodin s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Dubravko Miholić, potpredsjednik HDL-a i odvjetnik Zoran Tasić, raspravljali su o prednostima i nedostatcima ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Dr.sc. Dejan Jović istaknuo je političku stabilnost kao glavni razlog zbog kojeg bi Hrvatska trebala postati dio europskog kluba dok je prof. Rodin naveo veću pravnu sigurnost i konkurentnost od koje će profitirati krajnji potrošači.

Sudionici debate složili su se kako u Europskoj uniji postoji određeni stupanj demokratskog deficita iz razloga što se vodeći ljudi Europske komisije i Vijeća ne biraju na direktnim izborima, ali stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora Europski parlament koji zastupa građane, dobio je široke ovlasti u procesu odlučivanja o svim EU pitanjima.

Zaključak debate je da unatoč gospodarskoj i financijskoj krizi Europska unija je i dalje najrazvijenija i najbogatija ekonomija svijeta koja pruža veliku priliku za Hrvatsku, a uspjeh će ovisit isključivo o našim sposobnostima i prilagodbi novom društvenom, ekonomskom i pravnom okviru.

Small Talks je serija edukativnih i kritičkih razgovora na relevantne teme s istaknutim stručnjacima u organizaciji Klub Alpbach Hrvatska, neprofitne, nevladine i nepolitičke udruge koja organizira projekte u području obrazovanja i umrežavanja mladih u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Autor: Ivan Vuković

Fotografije: KAH

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress