Zemlje u razvoju su pobijedile u presudnoj bitci za veću transparentnost vanjskih aktera na UN-ovim pregovorima o klimatskim promjenama

Zahtjev zemalja u razvoju da se prisili lobiste fosilnih goriva, koji sudjeluju na UN-ovoj konferenciji  o klimatskih pitanjima, da iznesu svoje interese, doživio je važnu pobjedu unatoč negodovanju najvećih svjetskih ekonomskih sila (EU, SAD i Australija) .

UN-ova okvirna konvencija o klimatskim  promjenama (UNFCCC) pristala je na povećanje „otvorenosti i transparentnost“ za vanjske aktere, te će prihvaćati ideje svih sudionika – to može biti bilo koja osoba ili skupina na koju je utjecala klimatska promjena ili politika klimatskih promjena – o tome kako bi se to moglo postići.

„Rezultat je bio prilično dobar – uzevši u obzir da su se najveće svjetske ekonomske sile odlučno protivile uvođenju integriteta ili sukoba interesa“, rekao je Jesse Bragg  iz Corporate Accountability International, firme koja je vodila kampanju da bi se riješio spomenuti problem.

Od svibnja 2016., Ekvador i Venezuela, u ime grupe istomišljenika zemalja u razvoju koje predstavljaju većinu svjetske populacije , su raspravljali o potrebi da se uvede politika sukoba interesa prema kojoj skupine sa „statusom promatrača“ moraju izjasniti svoje stajalište.

Organizacije koje imaju status promatrača i koje mogu prisustvovati sastancima na konferenciji uključuju industrijske grupe koje predstavljaju  najveća svjetska poduzeća fosilnih goriva poput ExxonMobil, Shell, BP i BHP. Mnogi od njih su lobirali protiv politike  smanjenja emisije stakleničkih plinova.

U svibnju 2016. na sastanku UNFCCC-a u Bonnu, delegat iz Venezuele je rekao da je Pariški sporazum  “instrument između država” te je dao “moralni zahtjev” da lobisti moraju iznijeti svoje stavove.

Tom potezu su se uspješno protivile bogate zemlje poput SAD-a, država EU, Norveške i Australije.

No, problem je ponovno isplivao na površinu u studenom na COP 22 u Marakešu te je eskalirao ovaj mjesec u Bonnu gdje je ambasador Australije  za okoliš i glavni delegat  u UNFCCC-u, Patrick Suckling, zagovarao veću ulogu poduzeća fosilnih goriva u sudjelovanju stvaranja politike klimatske promjene.

“Neka od poduzeća na koja se aludiralo kao zagađivače politike ponudili su najveća i najbolja rješenja”, rekao je Suckling. “Možete poslušati neke od nedavnih izjava iz ExxonMobila te Shella koja to jasno pokazuju.”

Poznato je da je ExxonMobil dugo tajio svoja saznanja o klimatskim promjenama  te su istrage pokazale da nastavljaju novčano podupirati manipulacije u javnim diskusijama o klimatskim promjenama.

U utorak , na sastanku iza zatvorenih vrata u Bonnu, diskusija se nastavila u kojoj se SAD i Australija zalažu za ukidanje  svih izjava koje uključuju pojmove “sukoba interesa” ili “integriteta”. The Guardian je saznao da se delegat SAD-a izjasnio kako SAD i Ekvador imaju “različite poglede” na značenje integriteta.

SAD, Novi Zeland, Australija i EU su se također protivile pokušaju Ekvadora da se uvede proces prijava u kojem bi akteri mogli ponuditi svoja mišljenja o razvoju politike sukoba interesa, ili na temu poboljšanja “integriteta“ UNFCCC-ovog angažmana sa vanjskim akterima.

No ovog utorka u Bonnu, Ekvador je uspješno postigao dogovor kojim se uvodi članak gdje  UNFCCC daje naglasak  poboljšanju “otvorenosti, transparentnosti i uključivosti procesa UNFCCC-a”, te članak koji poziva aktere da daju svoja mišljenja putem UNFCCC-ove web stranice.

Kao rezultat, diskusije se nastavljaju u isto vrijeme sljedeće godine, s dodatkom zahtjeva poslanih preko web stranice UNFCCC-a

Diskusija je naočigled uzbunila lobi fosilnih goriva. Neki  od njih su se međusobno grupirali kako bi zaštitili svoje pozicije u UNFCCC-u

Stephen Eule, analitičar za klimatske promjene u Gospodarskoj Komori SAD-a – grupe sa promatračkim statusom u UNFCCC-u – vodio je jedan sastanak na kojem je govorio o potrebi da se uključi industrija ugljena; opisao obveze SAD-a pod Pariškim ugovorom kao “nerealno ambicioznima”; te je podržao potez Donalda Trumpa kojim se ukidaju  okolišni zakoni  postavljeni od strane Baracka Obame.

Eule je kazao da je Pariški ugovor bio “jednostran i da stavlja SAD u nepovoljan položaj“, te da očekuje od Trumpove administracije da ispregovara “bolji sporazum za SAD”.

U članku objavljenom na stranici Gospodarske Komore SAD-a, Eule je branio ulogu svoje organizacije u  UNFCCC-u, kazavši da će nastaviti “brinuti se o interesima naših članova te slobodno govoriti o problemima koji se tiču nas”.

Sudeći po izvješću Corporate Accountability Internationala, Gospodarska Komora SAD-a  je primila milijune dolara od ExxonMobila za “kampanje obrazovanja javnosti” dok direktori Peabody Energy, ConocoPhilips i Sempra Energy sjede u njihovom upravnom odboru.

“Nemate pravo sudjelovati u stvaranju klimatske politike dok je vaš poslovni model ovisan o izvlačenju i izgaranju fosilnih goriva”, rekao je Bragg. “Potreba za profitom će vas spriječiti u tome da postupite ispravno. Iskreno, korporacijama je dužnost da postignu najveći mogući profit – tako da bi postupali protivno interesu njihovih dioničara ukoliko bi učinili nešto protivno tome.”

Izvor: theguardian.com

© Copyright 2014. Powered by WordPress