Bruxelles, 9. rujna 2009. – Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje i član HDL-a lobira u središtu EU za razminiranje Hrvatske, prenosi Euobserver.

Europska unija trebala bi povećati pomoć za razminiranje u Republici Hrvatskoj gdje je više od 1.000 kvadratnih kilometara minsko sumnjivih površina. Planirani završetak razminiranja prvotno je bio 2010. godina, a kasnije je prolongiran do 2018. godine. Ovim tempom bit će potrebno 50 godina da se Hrvatska očisti od mina.

„Govorimo o brojci od 500 poginulih i 1.500 ranjenih od mina nakon rata. Istočna Hrvatska najugroženija po tom pitanju“ rekao je Ribić.

„EU je u razdoblju od 1999. do 2007. godine financirala razminiranje u iznosu od 24 milijuna dolara. Osječko-baranjskoj županiji potreban je deset puta veći iznos kako bi razminirala sve površine do 2018. godine,“ kaže Ribić. „Razminiranje bi trebalo biti prioritet EU, koja je u tu svrhu u proteklih deset godina izdvojila 1.5 milijardi eura“ te dodaje „kako bi bilo logično da EU prvo sredi situaciju u svom dvorištu.“

Ribić poziva EU da pokaže više fleksibilnosti u korištenju pretpristupnih fondova iz programa IPA te da se prilagodi „specifičnoj situaciji“ u kojoj se nalazi Hrvatska, kao kandidat za članstvo u EU.

„Do sada iz europskih fondova nisu korištena sredstva za razminiranje Hrvatske“ potvrdila je Mirella Rašić iz Delegacije Europske komisije u RH. Dodala je da je to pitanje hrvatske Vlade koja određuje potrebe i prioritete za financiranjem, sugerirajući da Zagreb nije pokazao jači interes da razminiranje uđe u programe koji bi se financirali u okviru EU projekata.

Ribić je ostao začuđen činjenicom da je u Programu Europske komisije koji se odnosi na razminiranje u razdoblju od 2007.-2013. godine, Hrvatska nije spomenuta. Nakon lobiranja, naknadno je uvrštena u izvještaj, ali službenici EU naglasili su da to automatski ne znači da će sredstva biti odobrena. Pomoć u razminiranju dogovarat će se na bilateralnoj razini sa svakom pojedinom zemljom.

„Problem je što u Zagrebu nema minskih polja pa to nije njihov prioritet. Ali za našu regiju, to je prioritet broj jedan“ zaključio je Ribić.

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress