Kada je protiv Paula Manaforta prošle godine podignuta optužnica zbog nenavođenja u registar kao stranog agenta, zakonodavci su se odlučili da će se u zakonski sankcionirati one agente koji ne poštuju pravila lobiranja za strane interese.

Gotovo godinu dana kasnije, usred stranačkih sukoba i povlačenja tvrtki u stranom vlasništvu, čini se da nastojanja koja vode prema donošenju Zakona o registriranju stranih lobista ne idu tako brzo.

“Postoje snažni napori u održavanju statusa quo”, izjavio je u ponedjeljak kongresnik Mike Johnson , jedan od zastupnika koji je poticao stvaranje navedenog registra.

Manafort, bivši menadžer kampanje predsjednika Donalda Trumpa, priznao je u petak krivicu za optužbe, uključujući neuspjeh prilikom registriracije pri Ministarstvu pravosuđa za njegov rad u SAD-u u ime bivšeg predsjednika Ukrajine.
Johnsonov zakon, koji bi poboljšao provođenje zakonodavne strukture, dajući Pravosudnim tijelima veće ovlasti prema osobama koje se n ne registriraju u registar. U Senatu je prošlog listopada uveden identičan zakon, a ovog je ljeta senatorica Elizabeth Warren predložila stvaranje novog zakonodavnog okvira koji bi spriječio američke državljane u lobiranju za strane interese.

Ali Johnsonov zakon nije dobio potporu punog doma za njegov prijedlog, dok je verzija koju je predoložio Senat nije nikada izašla izvan odbora koji je odgovoran za njegovo predlaganje i stvaranje.

U međuvremenu, republikanci i demokrati su se žalili kako Ministarstvo pravosuđa nije stvaranje registra o stranim lobistima učinila prioritetnim pitanjem.

“S obzirom na nedavne ruske i napore drugih zemalja da utječu na naše izbore, taj zakon nikad nije bio važniji”, rekao je senator Chuck Grassley “Nažalost, čini se da su Odjel za pravosuđe i FBI ozbiljno zanemarili provođenje Zakona o registriranju stranih agenata i to čine već duže vrijeme.”

Desetci tvrtki u stranom vlasništvu posljednjih mjeseci lobiraju unutar Kongresa o tom pitanju, prema podacima objavljenim, od strane neovisne kompanije BAE Systemsa, a neke od najvažnijih kompanija u tom krugu su i proizvođači automobila kao što su Honda i Volkswagen. Jedna tvrtka koja lobira za donošenje novog zakonodavstva, medicinska tvrtka Medtronic, imala je sjedište u Minnesoti prije nekoliko godina, kada je kupila irsku tvrtku i preselila svoje sjedište u Dublin kao dio “porezne inverzije”.

Johnson je kazao kako njegov zakon ima za cilj tražiti strane tvrtke s američkim podružnicama da transparentnije prijavljuju samo lobiranje koje koristi stranim vladama ili političkim strankama. No, odvjetnici iz Washingtona sa stručnim znanjem o registru kažu kako mnoge strane kompanije imaju razloga za zabrinutost.

Prisiljavanje inozemnih tvrtki s američkim podružnicama na otkrivanje svakog lobističkog kontakta prema Ministarstvu pravosuđa “učiniti će vrlo malo kako bi se osvijetlilo lobiranje za strane aktivnosti”, rekao je Robert Kelner, “Samo će stvoriti puno dodatnu količinu nepotrebnog posla.”

Deset tvrtki sa sjedištem u inozemstvu otišlo je tako daleko da formiraju skupinu pod nazivom Koalicija za borbu protiv zakona o registru stranih lobista. (Koalicija za sada ne otkriva svoje članove.)

Timothy Jenkins, lobist koji zastupa koaliciju, izjavio je kako njegova grupa radi na alternativnom prijedlogu za koji je rekao da će ograničiti koje će se tvrtke morati registrirati.

Dok je Johnsonov zakon privukao dva demokratska sufinanciranja, nekoliko demokrata glasovalo je protiv zakona kada ga je Odbor za pravosuđe Doma odobrio u siječnju. Odvjetnik Hank Johnson upitao je u kojem trenutku demokrati trebaju dati nove ovlasti pravobraniteljstvu glavnog državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa, koji zloupotrebljava – nepoštivanje – vladavinu zakona.

“Demokrati su bili zbunjeni u početku kada je Mike Johnson ponudio svoj zakonodavni okvir”, rekao je Craig Holman, lobist za dobrotvornu skupinu Public Citizen, koja podupire donošenje zakona. “Oni nisu razumjeli što je to i zašto bi republikanci to gurali. Dobio sam poziv od Mike Johnsonovih zaposlenika tražeći od mene da lobiram pred demokratima kako bi pridobili određeni broj dodatnih ruku na glasovanju.

Izvor: Politico

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress