Bruxelles, 16. ožujka 2011. – ComRes je proveo istraživanje stajališta europskih lobista koji smatraju da europske institucije postaju sve manje dostupne i transparentne.

Istraživanje koje je provedeno tijekom veljače 2011. za potrebe godišnje konferencije Europskog centra za javne poslove (ECPA) na uzorku od 148 lobističkih organizacija pokazuje kako je za razliku od 2009. godine, u kojoj je gotovo 87 % ispitanika okarakteriziralo Europski parlament kao iznimno transparentnu instituciju, isto to ove godine izrazilo samo 64 % ispitanika. Mišljenje o transparentnosti Europske komisije također je reducirano sa 71 % na 40 % ispitanika.

Kao relevantan aspekt istraživanja naglašava se dio o budućnosti lobističke struke u Bruxellesu. Rezultati su pokazali kako je nakon oštrog smanjenja u lobističkim budžetima kroz 2009. godinu sektor ponovno krenuo s oporavkom. Gotovo 39 % ispitanika smatra kako je ekonomski oporavak već započeo, dok jedna trećina svih ispitanika očekuje i najavljuje povećanje lobističkih budžeta kroz narednu 2012. godinu. Iako su iznosi većine lobističkih budžeta tijekom prošle 2010. godine ostali isti, polovica ispitanih napomenula je da su nastupile vidljive promjene u aktivnostima poduzetim od strane njihovih organizacija. Ističu kako je došlo do jasnog pomaka od sponzorstava i oglašavanja ka mnogo osnovnijim lobističkim aktivnostima pogotovo u financijskom sektoru, čineći na taj način lobističke aktivnosti usmjerenijima i određenijima.

Od ostalih istraživanih stajališta bitno je naglasiti kako su ispitanici Europski parlament većinski ocijenili najotvorenijim za pristup lobista sa 71 % glasova, Europsku komisiju sa 63 %, dok su Vijeće ministara okarakterizirali kao izrazito nedostupno lobistima i lobističkom utjecaju. Za Vijeće ministara se također pokazalo kako ga većina ispitanika smatra pristranim u smjeru biznisa, a nauštrb civilnog društva. Po tom pitanju Europsku komisiju se ocjenjuje kao nepristranu i uravnoteženu u svojim preferencijama prema biznisu i civilnom društvu, dok se Europski Parlament smatra izrazito usmjerenim u smjeru interesa civilnog društva.

Gledajući izvan granica Europske unije, lobisti su prema istraživanju najinformiraniji o lobističkoj praksi i djelovanju u SAD-u, Rusiji, Australiji i Ujedninjenim Arapskim Emiratima, dok se o lobiranju u Kini, Indiji i Brazilu u informativnom smislu mnogo manje zna, međutim očekuje se ozbiljan rast važnosti i snage lobističkih industrija u tim zemljama.

 

Prezentacija istraživanja

 

Izvor: ComRes

Autor: Bruno Jelić

Fotografija: stock.XCHANG

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress