Washington, 09. ožujka 2009. – Nekoliko bivših lobista pronašlo je mjesta u Obaminoj administraticiji unatoč njegovom protivljenju i nastojanju da smanji efekt «okretnih vrata». Revizijom koju je proveo the Hill ustanovljeno je da postoji najmanje dvadesetak ljudi koji su zaposleni u Bijeloj kući ili drugim administrativnim odjelima, a koji su se prijašnjih godina bavili lobiranjem.

Prvog dana u Uredu predsjednik Obama izdao je uredbu kojom se brani političko imenovanje osoba na poslove ili u područja u kojima su lobirali u protekle dvije godine. Uredba također brani odlazak iz admistracije u lobističke tvrtke za vrijeme njegove administracije.

Ovom uredbom posebno je zadovoljna Meredith McGehee direktorica u Centru za legalno provođenje kampanja i tvrde da je ovo prvi puta da je efekt «okretnih vrata» zabranjen u nekoj administraciji.

Jedan od bivših lobista koji je ipak dobio mjesto u administraciji je Emmett Beliveau koji je trenutno zadužen za velike logističke projekte u Bijeloj kući. Ranije je radio kao lobist u jednoj od najvećih tvrtki s K Streeta.

Lobisti su dobili poslove i u uredima potpredsjednika Bidena i Prve dame Michelle Obama.

Slično je i s mnogim pomoćnicima koji su na sadašnje pozicije došli iz Kongresa, a koji su također radili kao lobisti.

Unatoč kritikama na ovakvu praksu, McGehee tvrdi da razmije koliko je za novu administraciju važno imati ljude koji imaju iskustva u Washingtonu, a to često uključuje lobiste.

Priredio: Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress