Washington 21. siječnja 2010.- Po pisanju časopisa The Hill, američki lobisti koji zastupaju interese sindikata, religijskih zajednica i poslovnog sektora, spremno su započeli sa prikupljanjem pomoći stradalima u katastrofalnim potresima na Haitiju.

Svjedoci smo katastrofalnih potresa na Haitiju koji su ostavili stotine tisuća ljudi bez krova nad glavom, a uz to su mnoge obitelji ostale bez svojih najmilijih. Vidjevši razmjere ovakve humanitarne katastrofe, mnoge su države odlučile pomoći ovoj karipskoj državi, kao i mnogobrojne organizacije koje prikupljanjem novca žele pomoći da se život na  ulicama Port-au-Princea normalizira.

No, nužnost brze reakcije spoznali su i lobisti u Americi uključivši se u akciju prikupljanja pomoći. Ron Sorini koji je kao utemeljitelj i čelnik jedne privatne lobističke firme do sada zastupao trgovinske interese vlade Haitija u Americi, sada se odlučio staviti na  raspolaganje pri koordinaciji pomoći koju će ta država dobivati od SAD-a.

Osim toga, i religijske zajednice su se uz prikupljanje novčane pomoći u župama, uključile i u lobiranje američkih zakonodavnih vlasti  za dugoročni plan oporavka Haitija, te nastoje utjecati na Kongres da odobri privremenu zaštitu Haićana koji su trenutno u Americi, napominje Kevin Appleby, glasnogovornik Američke konferencije katoličkih biskupa, te dodaje: „Haiti je dugo bio zanemarivan od strane svojih susjeda i međunarodne zajednice“.

Sindikati, koji tradicionalno lobiraju za interese radnika,  također planiraju pomoći u obnovi slanjem svojih članova. Na primjer, National Nurses United, koji kao sindikat promiče interese medicinskog osoblja, već je skupio 700 registriranih volonterki za odlazak na Haiti. Naime, isti je sindikat pružio sličnu pomoć intervenirajući u područja pogođenima uraganom Katrina. Također i jedan od većih sindikata Sjeverne Amerike, Service Employees International Union (SEIU), pomaže slanjem donacija te mobilizacijom svojih članova tj. liječničkog osoblja koji odlučuje o načinu direktne pomoći unesrećenima.

Jasno je vidljivo da su američki lobisti ovim inicijativama, iako svakodnevno zastupaju određene interese različitih grupacija, pokazali visoku razinu solidarnosti jednoglasno zastupajući interese humanosti u teškoj situaciji u kakvoj su se našli građani susjedne zemlje.

Neno Rakić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress