Wasington D.C., 22. siječnja 2009. – Novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama protivi se prihvaćanju velikih donacija koje dolaze iz korporacija i lobističkih krugova, iako gotovo 80 posto od 35,3 milijuna dolara, koliko ih je dosada prikupio Predsjednički odbor za inauguraciju, dolazi od svega 211 velikih donatora, tzv. bundlera.

Bundleri su sakupljači sredstava s iznimno dobrim i jakim lobističkim vezama, a mnogi od njih su korporacijski moćnici koji prikupljaju sredstva među kolegama i suradnicima, a zatim ih predaju Odboru. Odbor prihvaća individualne donacije u iznosu do 50.000 dolara i zajedničke donacije ne veće od 300.000 dolara.

Od 211 velikih donatora koji su dosad prikupili 27,6 milijuna dolara, polovica ih je sudjelovala u prikupljanju sredstava i tijekom predsjedničke kampanje. Mnogi prominentni stručnjaci s Wall Streeta sakuplili su velike svote za Obaminu inauguraciju:

  • Louis Susman, potpredsjednik Citigroup korporacije za investicijsko bankarstvo (300.000 dolara);
  • Mark Gilbert, izvršni direktor Lehman Brothers (185.000 dolara);
  • Robert Wolf, izvršni direktor UBS-a (100.000 dolara);
  • Jennifer Scully, potpredsjednica Goldman Sachsa (100.000 dolara)

«Nije čudno što Wall Street ulaže toliko novaca u ovu inauguraciju», tvrdi David Arkush, direktor odjela za javni nadzor Kongresa u Public Citizenu. «Izvršna vlast dosad je odobrila milijarde dolara  za spas Wall Streeta i vjerojatno će ih odobriti još, tako da Wall Street ima puno toga na kocki.»

«Mnogi donatori daju sredstva jer naprosto žele bio dio povijesti», tvrdi Craig Holman, lobist za vladine poslove iz Public Citizena, «ali postoje i donatori koji za velike iznose novca koje daju Odboru za inauguraciju imaju neki poslovni interes i očekuju «mjesto za stolom» s novom administracijom.»

Inače, lobistima u SAD-u dozvoljeno je sudjelovanje i prikupljanje financijskih sredstava u izbornim kampanjama putem Odbora za političku akciju (PACs). Na taj način lobistima je olakšan pristup članovima Kongresa i izvršnoj vlasti.

 

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress