Washington, 2. veljače 2010.- Iako je tijekom 2009. recesija oslabila sve sektore u SAD-u, lobistička djelatnost  nije slijedila te trendove. Naime, od 25 najvećih lobističkih firmi njih 18 su zabilježile snažan rast prihoda na godišnjoj razini u usporedbi sa godinom prije, piše The Hill analizirajući rezultate poslovanja koje su po zakonu (Lobbying Disclosure Act) sve firme u toj branši dužne objavljivati.

Uz već prisutnu većinu u Kongresu te dolaskom predsjednika Baracka Obame na vlast,  demokrati su tijekom 2009. godine započeli reformu američkog zdravstenog sustava. Uz to, prošla godina bila je i u znaku uvođenja mjera za poticanje krizom oslabljenog gospodarstva, te je administracija kritizirala nastavak politike bankara za isplaćivanjem visokih bonusa unatoč tome što su spašavani novcem poreznih obveznika.

Mark Ruge, supredsjednik lobističke firme K&L Gates, koja je lani ostvarila prihod od 18,5 milijuna dolara (porast od 23%) , objašnjava za The Hill da tako nešto do sada u struci nije doživio uzevši u obzir razmjere i intenzitet. Napominje kako je uzavrela politička debata oko zdravstva i poticaja gospodarstvu uzrokovala veliku potražnju za lobističkim uslugama.

Na drugu pak stranu Al Mottur, partner u lobističkoj firmi Brownstein Hyatt Farber Schreck, podupire ovu tezu dodajući kako su se mnoge firme uplašile ovakvih svebuhvatnih mjera Obamine administracije što ih je nagnalo da angažiraju lobiste u zaštiti svojih interesa. Tako je njegova firma zabilježila porast potražnje za svojim uslugama od 57% u usporedbi s 2008.godinom i prihod od oko 23 milijuna dolara.

No, analitičari se slažu kako će se ovako uspješna godina teško ponoviti. Razlog za to je i činjenica što je na nedavnim izborima u saveznoj državi Massachusetts izabran republikanac Scott Brown čime demokrati gube kvalificiranu većinu u Senatu, a time i mogućnost donošenja ključnih zakona o reformi zdravstvenog sustava. Samim time će i potražnja za lobističkim uslugama biti manja.

Neno Rakić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress