Bruxelles, 16. ožujka 2010.- I dvije godine nakon pokretanja Registra lobista Europske komisije, broj lobističkih firmi koje su se registrirale je nezadovoljavajuć, pokazuje istraživanje ALTER-EU-a po kojemu je  tek 39,2% lobističkih firmi koje djeluju u Bruxellesu ušlo u taj registar. ALTER-EU, Alliance for Lobbying Transparency  and Ethics Regulation, je udruženje od preko 160 nevladinih organizacija koje aktivno sudjeluje u naporima poboljšanja Registra.

Zbog nepreciznosti definicije lobista i lobiranja u EU, ALTER-EU je prema javno dostupnim podacima iz Registra lobista Europske komisije i Registra lobista Europskog parlamenta izdvojio samo one firme koje isključivo nude usluge lobiranja, istovremeno ostavljajući po strani think tankove, poslovna udruženja, odvjetničke urede i pojedince koji se tek djelomično bave lobiranjem. Na taj način je dobiven broj od 286 pravih lobističkih firmi od kojih je samo 112 upisano u Registar. U isto vrijeme, 174 firme koje su dobrovoljno odlučile ostati izvan Registra EK, su većinom upisane u Registar lobista Europskog parlamenta (čak 104 od 174!), primjećuje Euobserver.

Sve ovo upućuje na glavne razlike između ova dva registra. Registar EK je dobrovoljan i kod upisa se otkrivaju financijski pokazatelji poslovanja te klijenti, dok je na drugu stranu Registar EP obvezan, ne otkrivaju se ni klijenti niti financijski podaci, a upisivanje je preduvjet ulaska u zgradu Parlamenta te susretima sa zastupnicima. Mnogi primjećuju kako je najveći problem Registra lobista EK u tome što je dobrovoljan, čime neke lobističke firme ostaju po strani, a time je njihovo djelovanje netransparentno.

Kako bi se otklonile manjkavosti u spomenutim registrima, krajem ožujka nastavit će se rad već ranije osnovanog Odbora Parlamenta i Komisije, koji radi na stvaranju zajedničkog registra. Tako će i ovo istraživanje ALTER-EU-a, koje je proslijeđeno čelnicima glavnih institucija EU, biti važan doprinos u stvaranju kvalitetnog regulatornog okvira za lobiranje pri europskim institucijama.

Neno Rakić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress