Pojava malih lobističkih ureda s jednim ili nekoliko zaposlenika poslovna je paradigma koju lobistička industrija u SAD-u bilježi u sve većoj mjeri. U istraživanju provedenom s lobistima koji su se odlučili na odlazak iz velikih korporativnih odjela i osnivanje vlastitih lobističkih ureda, kao prednosti takvih odluka sudionici su istaknuli profit, slobodu vlastitog odlučivanja te intenzivniju posvećenost interesima klijenata. Kao jedan od osnovih razloga koji je potaknuo takve odluke navodi se praksa multinacionalnih lobističkih ureda koji međusobnim spajanjima i preuzimanjima pred zaposlenike postavljaju teže radne uvjete, obično popraćene oštrijim radnim standardima za ista ili čak niža primanja.

Neki od najsnažnijih lobističkih brendova u Washingtonu nalaze se pod vlasništvom multinacionalnih kompanija. Tako WPP uključuje  Glover Park Group, Prime Policy Group, Quinn Gillespie & Associates i Wexler & Walker Public Policy Associates, dok Omnicom posjeduje Mercury/Clark & Weinstock, i Interpublic – Cassidy & Associates. Međutim, stajališta oko ovakvog trenda su dvojbena, pa tako CEO WPP-a Martin Sorrel prednost multinacionalnih kompanija vidi kroz činjenicu da svojim sestrinskim firmama nude klijente i internacionalna iskustva ali i bolje istraživačke i tehnološke kapacitete s kojima prije pridruživanja nisu raspolagale.

Ginger Looper, vlasnik lobističkog ureda Looper Consulting naglašava da samostalan lobistički rad s druge strane omogućava bolju posvećenost klijentima,  te da su upravo klijenti i kompanije spremni surađivati i s onima koji iza sebe nemaju snažnu infrastrukturu.

Mane malih lobističkih ureda s druge se strane demonstriraju kroz činjenicu da su vlasnici ureda oni na koje pada sav računovodstveni posao, poštivanje i ispunjavanje zakona o radu, pronalaženje i zadržavanje uredskog prostora, kao i rješavanje općih i tehničkih problema. Uz to, poslovni rizik malih lobističkih ureda je veći od onog u multinacionalnim kompanijama pa tako klijenti koje oni zastupaju znatno lakše raskidaju ugovore i napuštaju ugovorene poslove.

Izvor: The Hill
Prijevod i prilagodba: Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress