Bruxelles, 7. travnja 2011. – Na godišnjoj Skupštini SEAP-a, vodećeg lobističkog udruženja u Bruxellesu, potpredsjednik Europske komisije Maroš Sčefčovič predstavio je poduzete aktivnosti s ciljem pokretanja zajedničkog, odnosno jednog lobističkog registra Europskog parlamenta i Europske komisije.

Početnim dijelom govora fokusiranog na novodefinirani zajednički Registar Komisije i Parlamenta, istaknuto je kako rad na njemu nije započeo iznova, nego se nadovezao na već postojeće Registre.

The Transperency Register kako mu je i službeno ime, prema onomu što je iznijeto ne bi trebao uključivati isključivo lobiste te osobe i institucije koje se bave lobiranjem, već sve pojedince i grupe koji sudjeluju u donošenju europskih politika. U tom smjeru su i Komisija, ali i Parlament na primjeru pravnih firmi podržali ideju kako se svojim djelovanjem i utjecanjem na promjene postojećih regula, takve firme trebaju prijavljivati i bilježiti u Registar. Zahvaljujući novom i bolje obrazloženom Registru, mnoge europske pravne asocijacije podržale su takve zamisli i počele raditi na poticanju svojih članova na registraciju.

Također je istaknuto kako se isti potezi očekuju i od strane think-tankova, koji moraju razumjeti da će njihovo odbijanje registriranja i odmak od transparentnosti zasigurno ponukati određene medije da njihove poslovne prakse opišu kao zakulisne. Po pitanju novih elemenata koje bi Registar trebao sadržavati napomenuto je kako će biti dostupni podaci i o broju zastupnika interesa organizacija, kao i visina sredstava zaprimljenih kroz EU budžet tijekom protekle fiskalne godine.

Drugi element s kojim bi se prvenstveno osnažila vjerodostojnost Registra su češće provjere i nadzori novih unosa i prijava, kao i promjena unutar podataka koji se već nalaze u Registru. Čak štoviše, Maroš Sčefčovič je prije negoli se počne primjenjivati na novom Registru ovu praksu odlučio već sada iskušati na postojećem Registru Komisije kako bi provjerio i demonstrirao njenu učinkovitost.

Kao područje u kojem se također namjeravaju uvesti pozitivne promjene navodi se postupak žalbi na eventualna kršenje kodeksa ponašanja, ali i sankcije koje bi išle u skladu s novim promjenama.

Zaključno, istaknuto je kako Transparency Register trenutno predstavlja najbolje rješenje i najbolji omjer različitih angažiranih interesa. Ono što se s njime definitivno postiže je mogućnost pravovremenih i točnih informacija koje će svakodnevno biti na raspolaganju zainteresiranim građanima, kao i činjenicu da je ovakav potez i ovako definiran Registar jedan od rijetkih u svijetu.

Iznijete riječi Maroša Sčefčoviča posebno su priznanje odale samom SEAP-u  bez čije bi pomoći kako je rečeno ovaj projekt zaista teško mogao zaživjeti i biti ostvaren u praksi.

Draft Registra se u petom mjesecu šalje na prihvaćanje, za koje se već unaprijed smatra da je osigurano i stvar formalnosti.

 

Autor: Bruno Jelić

Fotografija: Europska komisija

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress