Washington, 20. studenog 2012. – Prošlo je gotovo 30 godina otkako je Steve Billet, tadašnji lobist za AT&T, stao iza auta u Washingtonu i primijetio naljepnicu: “Nemojte reći mojoj majci da sam lobist. Ona misli da sviram klavir u javnoj kući.” Od tada stvari su se pogoršale, barem reputacijski gledano za ovu najprofitabilniju i najnapadnutiju profesiju, donosi donosi The Washinton Post.

Billet više ne lobira, već poučava ljude lobiranju na Sveučilištu George Washingtona gdje vodi diplomski studij.

“Roditelji ne odgajaju svoju djecu da postanu lobisti”, kaže Billet. “To je dodatni izazov iz perspektive marketinga. Moramo aktivno promovirati naš program.”

Doista, mnogi iz K Street-a jednostavno vjeruju da se radi o zanatu, kako ga nazivaju, koji se ne može naučiti iz knjiga. “Sve je u dobrim instinktima,” kaže Mike House koji vodi lobistički tim u Hogan Lovells-u, odvjetničkom društvo čiji prošlogodišnji prihod iznosi 1,67 milijardi dolara. “A instinkti”, dodaje House koji se lobiranjem bavi posljednjih 20 godina,”se ne mogu naučiti.”

Sad kada su predsjednički i kongresni izbori gotovi, započinje smjenjivanje četverogodišnjeg osoblja iz Washingtona gdje se stotine bivših zaposlenika Hill-a i političara iz desetaka saveznih agencija priprema spustiti na K Street pokušavajući uvjeriti potencijalne poslodavce kako mogu ili popraviti njihove poslove ili pogoršati protivnikove. Mnogima je prijava na dvotjedne seminare Američkog Sveučilišta, koji se upisuju na diplomskom studiju George Washington Graduate School of Political Management-a ili stjecanje lobističkog certifikata Američke lige lobista pohađanjem 11 od 14 mjesečnih predavanja izvor konkurentske prednosti. S druge strane, time ne morate nužno dobiti više od skupocjenog komada papira – od 1.500 dolara za potvrdu o završetku američkog tečaja do 47.160 dolara za 36 sati potrebnih za stjecanje pune diplome političkog menadžmenta programa studija George Washington. Sama diploma zasigurno nije dovoljna da osigura mjesto u jednom od tisuću lobističkih ureda pogotovo uzme li se u obzir današnje stanje na tržištu rada.

Ukratko, moguće se školovati za lobista, ali lobistom se ne postaje odlaskom u školu. “Uvijek započinjem govoreći: ‘Ako mislite da  ćete postati lobist završetkom ovog tečaja, varate se,’“objašnjava Julius W. Hobson Jr., viši savjetnik u Polsinelli Shughart i bivši top lobist u American Medical Association-u koji je diplomirao na programu George Washington 1980. godine i predaje ondje dva puta godišnje od 1994. “Nema svatko instinkt da bude dobar lobist.”

 

Autor: T.R. Goldman
Izvor: The Washington Post
Prijevod i prilagodba: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress