Bruxelles, 22. svibnja 2012. – Koristeći oštar prikaz i napetu glazbu, film “The Brussels Business – Who Runs the European Union” prikazuje omanjuvojsku od 15.000 lobista u Bruxellesu nastojeći dočarati njihov posao u pregovorima s Europskom komisijom te Vijećem Europske unije.

Film je to koji je premijerno prikazan u Belgiji 19. travnja na Milenijskom dokumentarnom filmskom festivalu u Bruxellesu. Kako prenosi Corporate Europe Observatory, priča se temelji na utjecaju lobističkih grupa na odluke i napredak Europske unije od 1980-ih.

Otada raste prisutnost lobističke djelatnosti na organiziranoj razini u Uniji s obzirom da je njihov utjecaj i prisutnost korporativnog dnevnog reda jasno vidljiv u raznim političkim odlukama. Kako kažu tvorci filma, Friedrich Moser i Matthieu Lietaert, film uranja u sjenovit svijet lobiranja, tajne mreže moći i utjecaja velikih poslova i poduzeća na političke odluke Europske unije u Bruxellesu. Cilj je ispričati neslužbenu stranu europskih integracija od 1980-ih pa na dalje o neoliberalnom  preuzimanju vlasti u europskoj politici. “U vrijeme kada se Europa suočava s dubokom krizom koja je u mogućnosti dovesti do kolapsa globalnu ekonomiju, film pokušava odgovoriti na pitanje koje milijuni ljudi postavljaju: Tko zapravo vodi EU?“, kaže jedan od tvoraca filma. Na prikazu važnih poslovnih slučajeva unatrag dvadesetak godina dočaran je utjecaj lobiranja koje se često smatra “prljavim poslom” kako navode neki od aktera filma. Kao vodeću grupu koja se prva započinje  zauzimati za multinacionalne kompanije u politici Europske unije i to na organiziranoj razini jest ERT – Europe on Track – neformalan forum koji okuplja vodeće ljude raznih poduzeća velikog utjecaja na tržištu.

Austrijsko-belgijski dvojac pokrenuo je snimanje prvog filma ovakve tematike nakon spoznaje kako se građani Europske unije fokusiraju na države-članice i Vijeće EU ne pitajući se pritom tko stoji u sjeni utjecaja na sve važne odluke političkog života. S nešto manje od 2 milijuna stanovnika, Bruxelles je drugi glavni grad lobističke industrije stoga utjecaj lobističkog djelovanja raznih agencija nikako nije zanemariv. Glavna teza koja se provlači kroz film jest za koga se lobira – građane ili korporacije?

“The Brussels Business – Who Runs the European Union?” počinje se prikazivati u kinima diljem Europe dok se na jesen očekuje i na malim ekranima.

 

Izvor: Corporate Europe Observatory
Prijevod i priprema: Daria Arežina

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress