Pariz, 08. prosinca 2009.- Donji dom francuskog parlamenta (Assemblée nationale) uveo je dobrovoljni Registar lobista u listopadu 2009. godine, a taj korak slijedit će i Gornji dom francuskog parlamenta (Sénat) koji ga planira uvesti početkom 2010. godine.

Kako bi ušli u Registar, zainteresirani lobisti trebaju popuniti obrazac u kojem osim osobnih podataka i slike, navode popis svojih klijenata. Isto tako se obvezuju na poštivanje pravila ponašanja struke, a čije nepridržavanje rezultira izbacivanjem iz Registra.

Međutim, za razliku od uvedenog Registra Donjeg doma koji je dobrovoljan, Gornji dom planira uvesti obvezni Registar, a upisivanje će biti uvjet ulaska lobista u samu instituciju. Iako detalji još nisu poznati, i ovaj Registar će obvezati sve one koji se bave lobiranjem da prilikom registracije navedu sve klijente.

U prva tri tjedna primjene Registra lobista Donjeg doma, prijavilo se oko 70 osoba, kako navodi Public Affairs News.

Nicolas Bouvier iz lobističke firme Edelman, smatra kako uvođenje Registra u Donjem domu doprinosi transparentnosti i predstavlja pozitivan korak naprijed u etabliranju lobističke djelatnosti u Francuskoj. Do sada je, po njegovim riječima, lobiranje u toj zemlji nailazilo na nenaklonost i neupućenost od strane zastupnika u Parlamentu.

Jean-Cristophe Adler, bivši predsjednik Društva lobista Francuske (AFCL), slaže se da se radi o neupitno pozitivnom događaju, no isto tako napominje da Registar daje i legitimnost lobiranju u Francuskoj te potvrđuje lobističku djelatnost kako sastavni dio demokratskog i javnog procesa odlučivanja. No, predviđa da će većina odvjetničkih ureda zbog dobrovoljnog karaktera Registra ostati po strani, što je i slučaj sa Registrom lobista Europske komisije.

Međutim, nije to jedini nedostatak dobrovoljnog Registra. Naime, problem je i u tome što  nedostaje kvalitetan verifikacijski proces za provjeru istinitosti informacija koje navode lobisti prilikom registracije, primjećuje Capucine Fandre iz lobističke firme Seance Publique. Također smatra da bi u svrhu očuvanja etičkih vrijednosti lobisti trebali, osim što se pridržavaju Etičkog kodeksa, raditi i na dizajniranju svojevrsnog kontrolnog okvira koji će omogućiti valjanu primjenu pravila struke.

U konačnici, bit će zanimljivo vidjeti kako će se razvijati uvođenje Registra u Gornji dom, i njegov završni oblik.
Pripremio: Neno Rakić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress