Zagreb – Washington, 11. rujna 2009. – Američki predsjednik Barack Obama odlučio se na, za naše prilike, gotovo nevjerojatan korak: ubuduće će svaki Amerikanac preko interneta moći doznati tko je ušao u Bijelu kuću, s kim je imao sastanak, o čemu je razgovarao i koliko se tamo zadržao.

U želji da potvrdi svoje tvrdnje o transparentnosti nove administracije, Obama je odlučio da će lista s imenima osoba koje posjećuju Zapadno krilo, biti dostupna na internetskoj stranici Bijele kuće. Podaci će se osvježavati jednom mjesečno, a na listi bi se trebali naći svi posjetitelji unazad 90 do 120 dana. Postojat će i neke iznimke. Prema izvješćima američkih medija, na listi neće biti imena ljudi koji privatno posjećuju članove “prve obitelji”, dok će se neki susreti držati u tajnosti zbog nacionalne sigurnosti, kao i u slučajevima kad se radi o “povjerljivim sastancima” s kandidatima za visoke dužnosti, primjerice, za američki Vrhovni sud.

Obama je izjavio kako će objavljivanjem liste ostvariti cilj da njegova administracija bude “najotvorenija i najtransparentnija u povijesti”, dodavši da Amerikanci imaju pravo znati čiji se glasovi slušaju u procesu kreiranja različitih politika.

Iako potez američkog predsjednika nije sasvim neizazvan jer je dijelom posljedica činjenice da je nekoliko organizacija pred sudom tražilo objavljivanje tih lista, predsjednik Hrvatskog društva lobista Mate Granić ocjenjuje da je riječ “o najvećem iskoraku dosad” kojim se povećava i povjerenje građana u administraciju. No, uvjeren je da je “stara Europa” još daleko od te prakse.

Jednako tako, teško je očekivati da će hrvatski građani uskoro moći jednim “klikom” doći do podataka tko je, kada i zašto posjetio Banske dvore ili Hrvatski sabor. Međutim, za Hrvatsku bi pravi iskorak bilo već i stvaranje registra lobista pri tim institucijama. Takvi registri u Washingtonu i Bruxellesu odavno postoje. Stoga Granić ističe da za Hrvatsku u ovom trenutku najvažnije upravo da regulira lobiranje i to kroz zakon i registar.

-Zalažemo se za vrlo čvrste norme u tom pogledu i pritom nalazimo zajednički jezik s Vladom, Ministarstvom pravosuđa i udrugama, kaže Granić, dodajući da, prema stavu Hrvatskog društva lobista, Hrvatska u pogledu pravne regulacije lobiranja “treba biti na razini najboljih europskih standarda”.

Cijeli članak pogledajte ovdje.

Irena Frlan

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress