Bruxelles, 18. ožujka 2014. – Mjere za poticanje lobista koji rade u EU da se prijave u EU Transparency Register poduprte su od strane Odbora za ustavne poslove u utorak 18. ožujka. Europarlamentarci ponavljaju svoj zahtjev da se registar učini obaveznim i u međuvremenu odobravaju nove odredbe koje tjeraju interesne skupine da se njihovi odnosi s EU učine transparentnijim.

Roberto Gualtieri (S&D, IT), zastupnik u Europskom parlamentu zadužen za ažuriranje Registra, rekao je: “odobravanje ovog izvještaja, koji proizlazi iz sporazuma postignutog od strane Parlamenta i Europske komisije, je važan korak prema većoj transparentnosti EU institucija. Inzistiramo na našem zahtjevu za obveznim registrom za sve organizacije koje su uključene u stvaranje politika EU i pozivamo Komisiju da poduzme sve potrebne korake u tu svrhu. Parlament je obećao da će prilagoditi svoje interne propise kako bi se osigurali poticaji za registrirane organizacije. ”

Odluka je jednoglasno usvojena.

Procjenjuje se kako je do sada 75% svih relevantnih poslovno povezanih organizacija i otprilike 60% NGO-a koji djeluju u Bruxellesu potpisalo Registar. Odbor je ponovio svoj zahtjev da se prijave u Registar učine obaveznim i upito EK da da prijedlog do kraja 2016. u tu svrhu.

 

Mjere poticaja:

Odbor podupire uvođenje poticajnih mjera koji će povezivati registraciju s:

  •  daljnjim olakšavanjem pristupa prostorijama Parlamenta i pomoći u kontaktiranju zastupnika u Europskom parlamentu
  • lakšom autorizacijom za organizaciju i koorganizaciju događaja u prostorijama EP
  • olakšanim prijenosom informacija, uključujući i prijenos kroz određene mailing liste
  • sudjelovanjem kao govornici na sjednicama odbora
  • boljim šansama za dobivanje pokroviteljstva od strane institucije za razne događaje

Odbor je također potaknuo Komisiju da usvoji slične mjere.

Jasnije definicije

Odbor je pozvao na detaljniju definiciju pojma “neprimjerenog ponašanja”, kako je definirano u Kodeksu ponašanja priloženom Registru, i zatražio potpuno otkrivanje identiteta svih klijenata koje zastupa svaka registrirana organizacija.

Pozadina

Sadašnji Registar postavljen je zajedno od strane Parlamenta i Komisije u 2011. Europski parlament je oduvijek želio da registar bude obavezan, ali se pokazalo teško pronaći odgovarajući pravni temelj za to u Ugovoru o EU.

Sljedeći koraci

Ove mjere će biti implementirane interno od strane Parlamenta. Također, zastupnici u EP-u su zatraženi da naprave procjenu Registra prije kraja 2017.

Priredila: Ana Babić
Izvor: European Parliament

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress