Registar transparentnosti Europske unije, ponovno uključen ovoga tjedna od strane Europske komisije i parlamenta, je još jedan dobar korak na putu ka pozitivnoj transparentnosti, ali još treba opravdati riječi hvale.

Registar transparentnosti je interinstitucionalno oruđe postavljeno od strane Komisije i Parlamenta kako bi nadziralo aktivnost mirijada lobističkih tvrtki koje se sakupljaju oko Bruxellesa. Trenutno se prijavilo preko 7.000 pravnih osoba koje zastupaju više od 30.000 fizičkih osoba.

Ova ‘druga generacija’ Registra je implementacija revidiranog interinstitucionalnog dogovora između Parlamenta i Komisije prošle godine.

On odražava nekoliko pozitivnih izjava nove Komisije tijekom njihovih saslušanja u Parlamentu prije nego li su izabrani na dužnost. Tijekom svojega saslušanja, prvi dopredsjednik Frans Timmermans obećao je da će registar lobista postati obvezan. Novoizabrani predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako se, što se njega tiče, članovi Komisije neće sastajati s neregistriranim lobistima.

Komisija vjeruje kako ova najnovija pravila daju potporu sustavu ‘prokazivanja i sramote’, gdje je olakšan posao zviždačima da upozore Komisiju na lažne ili varljive podatke koje daju lobisti.

Ova referenca se odnosi na takozvani ‘astro-turfing’, praksa u kojoj se stranka ili stranke predstavljaju kao nešto ili netko drugi (često kao veći broj osoba) i kriju se iza paravan-organizacija i nevladinih udruga bezazlenih imena.

Postupak promjene se događa. Velika promjena – prema Karlu Isakssonu, upravnom partneru pri Kreab Gavin Anderson, i predsjednik EPACA-a, Europskog Društva Konzultantskih tvrtki za Javne Poslove, u njegovom razgovoru s vieuws.eu ovaj tjedan – je u tome što članovi Komisije sada drže do toga da pitaju jesu li lobisti u registru prije nego pristanu sastati se sa njima. U nekim slučajevima, nemoguće je dobiti sastanak s Komisijom ukoliko stranka nije u registru.

Dakle, nova je Komisija, čini se, predana transparentnosti.

Slijedeći korak dolazi u prolijeće, kada Komisija obećava da će izaći s konkretnim prijedlozima – vrlo vjerojatno kako bi učinili registraciju obvezatnom.

Radujemo se ovim novim prijedlozima, koji bi trebali Registar Transparentnosti učiniti zbilja nositeljem svoga imena. Kao što je gospodin Juncker izjavio, građani imaju pravo znati s kime se sastaju Komisija, predstavnici Vijeća i članovi Parlamenta.

 

Izvor: www.eubusiness.com

Foto: epthinktank.eu

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress