Bruxelles, 15. studenog 2010. – Diana Wallis, potpredsjednica Europskog parlamenta i potpredsjednik Europske komisije Maros Šefčovič, kao čelnici dvaju radnih grupa donijeli su inter-institucionalno rješenje o osnivanju jedinstvenog registra svih organizacija i pojedinaca koji su involvirani u političke procese pri Europskoj Uniji.

Registar Europske komisije osnovan 2008. godine, pod imenom “Registar zastupnika interesa” i registar Europskog parlamenta iz 1996., ovom odlukom bi se trebali ujediniti pod novim nazivom “Registar transparentnosti”, koji bi trebao krenuti s radom u šestom mjesecu 2011. godine. Dosadašnji i još uvijek postojeći “lobistički registar”, ovom je odlukom preimenovan i restrukturiran prvenstveno radi što opsežnije registracije lobističkih udruga, koja pridonosi transparentnosti u radu europskih tijela, ali i akomodaciji onih shareholdera koji svoje djelovanje ne smatraju lobističkim, kao crkva ili pojedini “think-tank”-ovi, prenosi European Parliament.

Novi registar sadržavati će šest kategorija za različite organizacije, što će omogućiti lakše diferenciranje lobista koji rade pri komercijalnim organizacijama, nevladinim udrugama te lokalnim i regionalnim predstavništvima. Osim informacija koje su trenutačno dostupne o postojećim djelovanjima, novi koncept će nuditi broj osoba koje djeluju pri registru, kao i iznose naknada koje će registrirani primati. Na taj se način namjerava postići potpuna transparentnost o onima koji sudjeluju u donošenju i implementaciji odluka u tijelima Europske unije, prenosiEuropean Public Health Alliance.

Potpredsjednik Europske Komisije Maros Šefčovič, istaknuo je neke dodatne prednosti koje ovako zamišljen koncept donosi, prvenstveno naglašavajući jednostavniji financijski nadzor, objavljivanje informacija o korištenju EU fondova svake organizacije, te omogućavanje pristupa korisnim informacijama iz lobističke prakse, metodologijama koje su prepoznate kao relevantne i slično.

Prema PublicAffairs news-u, do same realizacije registra postoje mnoge prepreke, poput ustrojstva registra Komisije namijenjenog organizacijama i registra Parlamenta namijenjenog pojedincima, koji bi se trebali usuglasiti. S druge strane gdje Komisija postupa dobrovoljno, Europski parlament je učinkovit, te primjerice ne dopušta neautoriziran pristup svojim prostorijama, dok svi koji obnašaju lobističke aktivnosti unutar registra Europske komisije moraju obznaniti svoje financijske tokove. U cilju pokretanja novog registra, takve i slične razlike će se trebati izjednačiti.

Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress