Bruxelles, 12. siječnja 2009.- Nedavno izabrana i ujedno druga po redu Europska komisija na čelu s Barrosom naišla je na reakciju nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu i bivšeg povjerenika Komisije Siima Kallasa zbog nejasnoća u definiranju resora koji će nastaviti raditi na Registru lobista.

Novi-stari predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso predložio je novo vodstvo odabravši 26 povjerenika još 27. studenog 2009. Tako je došlo do promjena u postojećim resorima i pojave novih što je rezultiralo i određenim nejasnoćama u pogledu nadležnosti za određena područja kao što je Inicijativa za transparentnost unutar koje se donose promjene oko Registra lobista, navodi Public Affairs News.

Međutim, trenutno stanje pokazuje da će u novoj Barossovoj komisiji tri resora odlučivati o budućnosti Registra, a to su Opća uprava za poreze, carinsku uniju i borbu protiv korupcije kojeg vodi litvanski povjerenik Šemeta, zatim Međuinstitucionalni odnosi i uprava slovačkog povjerenika Šefčoviča, te resor koji je pripao poljskom povjereniku Lewandowskom, Proračun i financijsko programiranje. Ovu podijeljenu odgovornost javno su kritizirala četvorica zastupnika u Europskom parlamentu, a reagirao je i sam Siim Kallas koji je u prošlom sastavu Komisije bio zadužen za Administrativne poslove, reviziju i sprečavanje prijevara, te kao takav odgovoran za Registar lobista. On je u svom pismenom obraćanju Barrosu sugerirao definiranje „jasne političke odgovornosti“ prilikom regulacije EU lobiranja i nastavak suradnje Komisije i Parlamenta na zajedničkom Registru. Public Affairs News procjenjuje kako je moguće da Šefčovič na kraju dobije potpunu ingerenciju za Registar, no završne odluke će biti donesene krajem siječnja.

Važno je napomenuti da nova Europska komisija počinje s radom tek nakon zelenog svjetla Europskog parlamenta gdje je u  tijeku proces potvrde sastava Komisije koji treba biti zaključen najkasnije do 26. siječnja. Treba podsjetiti da proces potvrde Parlamenta nije tek puka formalnost, o čemu svjedoči i slučaj iz 2004. godine kada Barrosova Komisija nije dobila povjerenje Europskog parlamenta, te je  tek nakon naknadne zamjene pojedinih povjerenika dobila prolaznu ocjenu za početak rada.

Pod uvjetom da sadašnji sastav Komisije bude prihvaćen, potpuno je neizvjesna brzina kojom će se dalje razvijati regulacija lobiranja u EU budući da podjelom odgovornosti na tri resora  nesumnjivo dolazi i do otežanog donošenja odluka.
Pripremio: Neno Rakić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress