Bruxelles, 13. prosinca 2013. – Radna grupa sastavljena od zastupnika Europskog parlamenta i povjerenika za međuinstitucionalne odnose i administraciju Maroša Šefčovića koji su revidirali novi Registar transparentnosti EU, zaključili su kako bi obvezan registar bio najefikasniji način za nastavak regulacije lobiranja. Međutim, priznaju kako će takva izmjena biti neizmjerno teška pod sadašnjim Ugovorom o funkcioniranju Europske unije.

U revizorskom izvještaju, koji je objavljen u prosincu 2013. godine , navodi se kako je jedina legalna osnova za obavezan registar Članak 352. navedenog ugovora (Article 352 of the Treaty on the Functioning of the European Union). Svako donošenje zakona prema ovom ugovoru zahtjeva jednoglasan pristanak svih zemalja članica uz odobrenje njihovog državnog parlamenta. S obzirom da većina zemalja članica nema registar o lobiranju, a navedeni zakon ih na to obavezuje, članovi Europskog vijeća nevoljko će pristati na strogo obavezno registriranje. Od zemalja članica samo Austrija, Danska, Francuska i Nizozemska imaju obavezan registar, SAD ima obavezan registar za lobiste u Washingtonu, a Europski parlament i Europska komisija su vlastiti registar osnovali 2011. godine.

U izvještaju se predlaže donošenje dodatnih mjera kojima bi registar postao “kvazi-obavezan” ili u krajnjem slučaju barem neizbježan. Područja koja bi bila obuhvaćena su primjerice pravila oko pokroviteljstava, održavanja govora na saslušanjima Europske komisije i tome slično. Izvješćem je predloženo 30 stavki za poboljšanje trenutnog registra, a lobisti koji se ne registriraju trebali bi se suočiti s određenim preprekama poput smanjenog utjecaja i ograničenog pristupa sastancima EU parlamenta.

‘”Novi prijedlozi učiniti će registar snažnijim”, rekao je Maroš Šefčović. Kako navodi, “omogućit će više poticaja organizacijama koje su upisane, a biti će teže onima koji ne igraju po pravilima.”

Revizorsko izvješće biti će predstavljeno vodstvu Europskog parlamenta, nakon čega će Europski odbor za ustavna pitanja pregledati donesene zaključke. Konačan prijedlog biti će izglasan od strane cijelog Parlamenta i to, ukoliko je moguće, prije isteka sadašnjih mandata, a sam registar bi trebao biti ponovno revidiran tek 2017. godine.

Radna grupa koja je radila na reviziji registra bila je sastavljena od zastupnika Rainera Wielanda, člana njemačkog desnog centra EU parlamenta, Anne Podimata, članice grčkog lijevog centra, Isabelle Durant iz belgijske stranke zelenih, te Martina Ehrenhausera, austrijskog člana nesvrstanih EU parlamenta.

Priredila: Jelena Horvatić

Izvor: European Voice

Foto: European Voice

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress