London, 26. studeni 2010. – Poštujući obećanje naglašeno u manifestu prije prošlogodišnjih europskih izbora, predstavnici konzervativaca Velike Britanije u Europskom parlamentu izdali su „Lobbying Contacts Report“, izvješće o egzaktnim kontaktima njihovih članova s lobistima i drugim interesnim grupama.

„Lobbying Contacts“, definiran od strane konzervativaca označava svaki formalni i unaprijed dogovoreni kontakt lobista i konzervativnog člana Europskog parlamenta. Izvještaj sadrži informacije koje imenuju člana Parlamenta, vrijeme sastanka, ime lobista i njegove organizacije, a po mogućnosti i klijenata organizacije unutar koje određeni lobist djeluje, te kontekst ugovorenog sastanka. Sam kontekst obično se formulira jednom rečenicom, u svrhu okvirnog razumijevanja o čemu se točno na sastanku razgovaralo, prenosi The Parliament.

Posebno zanimljiv elemet kojeg javnost izdavanjem ovog izvješća ima priliku vidjeti je velika razlika u kontaktiranju lobista od strane određenih parlamentaraca s obzirom na druge članove Parlamenta. Tako su primjerice Giles Chichester sa 219 zabilježenih sastanaka, Syed Kamall s 145, i Malcom Harbour sa 127 sastanaka, iznimno aktivni u komunikaciji s lobistima, uzme li se u obzir da je objavljeno izvješće obuhvatilo šestomjesečni period, od siječnja pa do lipnja 2010. godine. S druge strane Sir Robert Atkins i Daniel Hannan nemaju nijedan zabilježen kontakt s lobistima. Objašnjavajući te podatke glasnogovornik konzervativaca istaknuo je specifičnu poziciju Sir Roberta Atkinsa, u kojoj je naveo njegov položaj u Vanjskopolitičkom odboru koji ne uključuje kontakte te vrste, dok je Daniel Hannan opisujući sebe kao zagovornika direktne demokracije samoinicijativno donio odluku o izbjegavanju svih oblika komunikacije koji uključuju prisustvo lobista. Nastavno na ovu izjavu Hannan je nadodao kako smatra da velika većina lobista danas djeluje transparentno i korektno, ne osuđujući one članove Parlamenta koji s njima posluju i komuniciraju.

Uzevši u obzir ostale članove navedene parlamentarne skupine, prosječna brojka kontakata u šestomjesečnom periodu iznosila bi od 40 do 50 sastanaka, prenosi Public Affairs News.

U svrhu pristupačnijeg rada i odnosa između parlamentaraca i lobista, glasnogovornik konzervativaca napomenuo je kako se dosadašnji iznos od 50 eura korišten za troškove sastanaka povećava na 100 eura, prvenstveno iz razloga poštede lobista od neugodnih situacija u kojima bi se morali raspitivati oko cijena određenih proizvoda i usluga, što ih je u velikom broju slučajeva pred članovima Parlamenta znalo dovesti u nezavidnu poziciju, prenosi The Parliament.

Lobbying Contacts Report pogledajte ovdje.

Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress