Bruxelles, 14. studenog 2010. – “Briselsko izvješće o plaćama“ izdano od strane Londonske public affairs kompanije Ellwod & Atfield (E&A), izazvalo je značajan publicitet u europskim političkim i medijskim krugovima, prouzrokovan prvenstveno medijskom prezentacijom izvješća, kojom se naglasilo da pojedini lobisti zarađuju više negoli Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.

Izvješće predstavljeno od strane Ellwoda & Atfielda smatra se prvom iscrpnom studijom o plaćama EU službenika i lobista u Bruxellesu, koji danas djeluju u dvije i pol tisuće organizacija i broje 15.000 lobista. Studija je provedena kroz prvih šest mjeseci 2010. godine telefonskim prikupljanjem podataka i intervjuima s oko 200 lobista na različitim pozicijama u organizacijama u kojima djeluju, prenosi Public Affairs News.

Razlike u plaćama lobista prvenstveno ovise o vrsti organizacije unutar koje su zaposleni, te o samoj poziciji i funkciji koju obnašaju. Najslabije plaćeni lobisti su oni koji rade pri nevladinim organizacijama, neovisno o tomu što su one često predmet velikih financijskih ulaganja Europske unije. Direktori unutar takvih organizacija zarađuju od 60.000 do maksimalnih 120.000 eura. Za nevladine organizacije često postoji tvrdnja da su zaposlenici unutar takvih organizacija spremni primati niže kompenzacije, izričito zbog osjećaja moralne satisfakcije koju osjećaju radeći takav posao.

S druge strane, nabolje plaćeni lobistički poslovi su u konzultantskim, public affairs i trgovačkim organizacijama. Plaće izvršnih direktora u takvim organizacijama variraju između 150.000 i 400.000 eura, s tim da se iznos od 400.000 eura često zna premašiti. Te su plaće za cijelih 100.000 eura veće od one predsjednika Europske Komisije, te gotovo tri puta veće od plaća članova Europskog parlamenta, koje iznose 126.000 eura. Direktori odjela komunikacija u tim organizacijama primaju od 130.000 do 260.000 eura, dok se za iste pozicije u nevladinim organizacijama prima od 50.000 do 100.000 eura,  prenosi Ecurativ.

Ono što prema tumačenju magazina The Parliament, ide u prilog europskim parlamentarcima su niske porezne stope od 8%, što je za Belgiju koja je prema Forbes 2010 „Tax misery indexu“ na trećem mjestu u svijetu, iznimno malo. Tumačeći OECD, Belgija ima jedan od najoštrijih europskih poreznih sustava koji prema europskom prosjeku od 44.5% iznosi 57.3%.  Upravo zbog tih činjenica visine cjeloukupnih iznosa naknada znaju zavarati.

Nakon Bruxellesa, Ellwod & Atfield namjeravaju istu studiju provesti nad dužnosnicima i lobistima u Washingtonu, za koje postoje pretpostavke da imaju čak i veće zarade negoli kolege u Bruxellesu.

Cijeli izvještaj pogledajte ovdje.

Bruno Jelić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress