London, 30. svibnja 2011. – Prema podacima objavljenim od strane “Who is Lobbying Blog”, zabilježeni su lobistički kontakti kao i osobe s najvećim brojem lobističkih sastanaka u drugom polugodištu 2010. godine u Velikoj Britaniji.

Ed Vaizey, bivši lobist i aktualni ministar za kulturu, komunikacije i kreativnu industriju, prema objavljenim podacima osoba je s najvećim brojem prijavljenih sastanaka s lobistima, njih čak 148 u periodu od svibnja do prosinca prošle godine. Sa 120 prijavljenih sastanaka  iza njega se nalazi ministar znanosti David Willetts te na trećem mjestu s 91 prijavljenim sastankom velški državni tajnik Cheryl Gillian.

Na blogu je također objavljeno kako Odjel za gospodarstvo i inovacije (DIS) ima najveći broj prijavljenih sastanaka u proteklom razdoblju. Lobističke skupine i organizacije koje su imale najveći broj sastanaka na ministarskoj razini su Konfederacija britanske industrije – CBI (75 sastanaka), Sindikat trgovine – TUC (45 sastanaka), Barclays banka (28 sastanaka), Britanska gospodarska komora (25 sastanaka) i Asocijacija lokalnih vlasti Velike Britanije (24 sastanka).

Povodom objavljivanja podataka “Who is Lobbying Blog” je konstatirao kako cjelokupan broj zabilježenih sastanka u polugodišnjem razdoblju iznosi više od 1.600. Nakon objavljivanja podataka, ministar Vaizey je izjavio kako mu je neizmjerno drago da se po ovom pitanju našao na prvom mjestu, prvenstveno radi vlastite odluke da bude ministar otvoren za komunikaciju sa svim zainteresiranim osobama i organizacijama.

Britanski model prijava i praćenja lobističkih sastanaka još uvijek ne postoji u Republici Hrvatskoj. Ovakav sustav zahtijeva prvenstveno dobro definiranu i reguliranu djelatnost lobiranja, što unatoč nastojanjima Hrvatskog društva lobista, još uvijek nije postignuto.

 

Autor: Bruno Jelić

Fotografija: stock.XCHANG

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress