Zagreb, 07. svibnja 2013. – U utorak je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan 10. Klub lobista. Okupljene članove Hrvatskog društva lobista pozdravila je profesorica Dubravka Sinčić Ćorić u ime domaćina, Ekonomskog fakulteta. Program kluba otvorili su panelisti Natko Vlahović, glavni tajnik HDL-a, te Marjan Tanuševski, osnivač i voditelj Makedonskog centra za lobiranje.

Unakrsnim ispitivanjem i kroz razgovor s okupljenima, raspravljena je tema regulacije lobiranja kako u Hrvatskoj tako i u Makedoniji te planovi zemalja u budućnosti po pitanju tih tema. Dr.sc. Tanuševski je predstavio okvire makedonske regulacije lobiranja koji su postavljeni 2008. godine kada je donešen i Zakon. Iako je u Makedoniji trenutačno registriran jedan lobist, predviđa unapređenje registra i povećanje interesa za registracijom s obzirom da je politička javnost prepoznala lobiranje i njegovu važnost za razvoj gospodarstva. Kao odličan primjer naveo je kampanju “Invest in Macedonia” gdje lobisti pomažu u prikupljanju i dovođenju investicija te angažman lobista pri pregovorima s EU i NATO-om.

Velik napredak u promociji struke u Makedoniji pokazuje i interes studenata te javnih službenika za tečajevima te već postoje fakultetski programi. Na kraju rasprave Tanuševski je Hrvatskom društvu lobista poklonio primjerak svoje doktorske disertacije kao zahvalu za pruženu pomoć u vrijeme njenog nastajanja.

Na 10. Klubu lobista predstavljen je i časopis HDL-a “Umijeće lobiranja” što su okupljeni pozdravili s odobravanjem i popratili sa zanimanjem te dali dodatan poticaj uredništvu za daljnji rad i napredak.

 

Autor: Daria Arežina

 

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress