Zagreb, 2. travnja 2009. – Drugi međunarodni simpozij o lobiranju, održan u organizaciji Hrvatskog društva lobista (HDL), okupio je brojne lobiste iz Hrvatske i regije, političare i gospodarstvenike. Na jednodnevnom simpoziju raspravljalo se o ulozi lobiranja u društvenom životu i donošenju političkih i gospodarskih odluka vezanih za investicije, regionalni razvoj te o lobiranju u vrijeme krize.

Na simpoziju su sudjelovali Kristian Schmidt, šef kabineta potpredsjednika Europske komisije Siima Kallasa, ministar poljoprivrede Makedonije Aco Spasenoski, Srećko Selanac, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH, James Wilson, direktor EU-Ukraine Business Council, Slobodan Mikac, ravnatelj APIU, predsjednik HUP-a Damir Kuštrak, Ljubo Jurčić, Uwe Gregorius, Don Markušić i drugi poduzetnici, manageri i lobisti iz RH i regije.

«Mi, lobisti, niti želimo, niti možemo zamijeniti ulogu Vlade ili Sabora, ili potrebne reforme, ili hrvatske pregovarače s EU, ali znamo da možemo pomoći. Čvrsto vjerujem da ćemo doprinijeti reformama, gospodarskom razvoju i ulasku Hrvatske u Europsku uniju», naglasio je Mate Granić, predsjednik Hrvatskog društva lobista. On je dodao da bi donošenje Zakona o lobiranju i uvođenje obvezatnog Registra lobista pri Vladi i Saboru bio veliki korak naprijed u jačanju profesije i uvođenju europskih standarda za lobiranje u Hrvatskoj te potpuno eliminiranje tzv. sivog lobiranja ili posredništva.

Sudionici simpozija naročito su istaknuli primjer aktivnog dijaloga između gospodarstvenika i vlada Hrvatske i Njemačke, kao i činjenicu da strana ulaganja bez lobista nisu realna ni ozbiljna. Na simpoziju je, među ostalim, zaključeno da će HDL pružati podršku Vladi RH u procesu pregovora s EU, podržavati regionalnu suradnju lobista i lobističkih udruga te poziva domaće i strane investitore da se oslone na usluge iskusnih lobista i konzultanata, čija je uloga posebno značajna u vrijeme krize.

Natko Vlahović
Fotografije: Krasnodar Peršun

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress