Zagreb, 2. i 3. svibnja 2011. – Uspješno je održan četvrti po redu međunarodni simpozij o lobiranju u organizaciji Hrvatskog društva lobista (HDL). Glavni govornik simpozija bio je prof. dr. James Thurber, ugledni profesor i stručnjak za problematiku regulacije lobiranja, a sudjelovali su i brojni priznati stručnjaci, lobisti, konzultanti, gospodarstvenici i političari iz Hrvatske i regije.

Tijekom prvog dana organizirane su dvije panel rasprave: “Političari, lobisti i interesne skupine” i “Pogled prema novim stranim ulaganjima u RH”, dok je drugi dan pod vodstvom profesora James Thurbera, zajedno s Claudiom H. Thurber, održan jednodnevni seminar o metodama i tehnikama lobiranja, implementaciji lobističkih kampanja, mogućnostima utjecanja na regulatorne procese, prikupljanju sredstava, izbornim kampanjama te razlikama između američkog i europskog načina lobiranja.

Profesor Thurber, kao jedan od vodećih predavača u području lobiranja, javnog zagovaranja i upravljanja političkim kampanjama, u svom se uvodnom govoru osvrnuo na pitanja regulative lobiranja u Europi i SAD-u, kao i na nedostatke tih sustava, te zaključio kako je lobiranje puno transparentije u Americi nego u Europi, gdje se ono često smatra korupcijom.

“Lobiranje u Europskoj uniji i uopće u Europi još uvijek nije dovoljno regulirano, za razliku od izrazito reguliranog lobiranja u Americi. Unatoč dugoj tradiciji lobiranja, Amerikanci se još uvijek bore s nizom problema u toj profesiji, ali države Jugoistočne Europe, koje tek ulaze u proces pravnog uređenja djelatnosti lobiranja, imaju priliku izbjeći pogreške što su ih dosad napravile i Sjedinjene Američke Države i Europska unija.”

Svi sudionici simpozija složili su se da u Hrvatskoj što prije treba donijeti zakon o lobiranju koji bi regulirao profesionalno lobiranje te spriječio korupciju uspostavom standarda ponašanja između lobista i državnih službenika. Predsjednik Hrvatskog društva lobista prof.dr.sc. Mate Granićočekuje da će Hrvatska već do ljeta ove godine dobiti zakon o lobiranju, koji bi, prema njegovu mišljenju, trebao uključivati uvođenje obveznog javnog registra lobista pri Hrvatskom saboru te kodeksa ponašanja koji bi jednako obvezivao lobiste i državne službenike.

“Da bi lobiranje ostvarilo svoj puni legitimitet potrebno ga je zakonski regulirati što je bio i ostao važan strateški cilj Udruge. Ovim putem pozdravljamo namjere Vlade Republike Hrvatske da donese Zakon o lobiranju te uvede Registar lobista pri Hrvatskom Saboru i Vladi radi jačanja transparentnosti u radu hrvatskih institucija i lobista, te eliminiranja tzv. sive zone.”

Na simpoziju se govorilo i o novim domaćim i stranim ulaganjima u Hrvatskoj. Mate Granić je istaknuo kako nova ulaganja znatno mogu pomoći u gospodarskom razvoju i poticanju novog investicijskog ciklusa u Hrvatskoj i regiji.“HDL smatra da se gospodarski razvoj Hrvatske može postići kroz nova domaća i strana ulaganja. Pritom lobisti mogu bitno pomoći u poticanju novog investicijskog ciklusa u Hrvatskoj i u regiji. Pozivamo domaće i strane investitore da kod svih značajnijih investicija u Hrvatskoj i regiji koriste usluge lobista i profesionalnih konzultanata.”

Na raspravi je sudjelovao i potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević koji je upozorio kako je veliki problem pri dovođenju novih investitora nedostatak komunikacije između jedinica lokalne samouprave i centralne vlasti, te zbog toga povezuju ulagače s raznim razinama vlasti. Kao potpredsjednik Vlade za investicije naglasio je kako namjerava pomoći projektima koji su zapeli, dovesti nove ulagače i urediti zakonodavni okvir kako bi odredio i otklonio probleme te ubrzao postupak ostvarivanja investicija.

Autor: Bože Čolak

 

Svijet profita         HTV 1 – Vijesti         HTV 1 – Dnevnik 3         Radio 101 – Vijesti

 

Fotografije: Krasnodar Peršun

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress