Zagreb, 22. travnja 2011. – U organizaciji Hrvatskog društva lobista 18. travnja u hotelu Palace održan je 9. Klubu lobista na temu “Bruxelles: političko i poslovno središte EU” koje je predstavio gospodin Antonio Garcia Postigo, voditelj gospodarskog ureda Veleposlanstva Kraljevine Belgije u RH.Predavanju su uz članove Hrvatskog društva lobista prisustvovali i predstavnici Veleposlanstva Kraljevine Belgije.

Gospodin Garcia Postigo u svojoj prezentaciji i izlaganju osvrnuo se na mogućnosti poslovanja i gospodarske aktivnosti u Bruxellesu kao glavnom gradu Belgije i središtu Europske unije. Postoji niz prednosti koje Bruxelles posjeduje, a kao najvažnije Garcia Postigo je naveo konkurentno tržište nekretnina, međunarodna radna snaga, dostupnost i prometna povezanost s ostatkom Europe i svijeta, razvijeno tržište i samu činjenicu da je Bruxelles međunarodni centar donošenja odluka.

Belgija je okružena s tri najvažnije države EU: Njemačkom, Francuskom i Velikom Britanijom. Sama država je ustrojena od tri federalne jedinice, Flandrije, Valonije i područja glavnog grada Bruxellesa. Poznato je da Bruxelles ima iznimno povoljan prometni i geopolitički položaj, a i blizina luke Antwerp čini ga vratima europskog tržišta. Mala udaljenost od Londona, Amsterdama i Pariza kao glavnih gradova država, gospodarskih i financijskih središta, odnosno Frankfurta kao veoma važnog prometnog i financijskog središta same Europske unije. Samim time Bruxelles se nameće kao gospodarski važno središte. S milijun stanovnika, od kojih je jedna trećina stranaca, Bruxelles je i multikulturalno i multinacionalno središte, primjereno statusu glavnog grada Europe. Ovdje se različitost Europe sučeljava na jednom mjestu.

Bruxelles, istaknuo je Garcia Postigo, međunarodno političko središte, sa sjedištem većine institucija Europske unije: Europska komisija, Europsko vijeće, Europski parlament, Odbor regija, Europski ekonomski i socijalni odbor, ali i međunarodnih organizacija: NATO, Zapadnoeuropska unija. Uz to u Bruxellesu su predstavništva većine europskih političkih stranaka i europskih regija, najveće koncentracija diplomatskih misija i drugi po veličini svjetski press centar. Također Bruxelles je i svjetsko poslovno središte. Velike svjetske multinacionalne kompanije imaju svoje sjedište u Bruxellesu, a nakon Londona, Pariza i Frankfurta Bruxelles je četvrti najveći europski poslovni grad.

S obzirom na prisutnost međunarodnih organizacija oko trećine populacije čine stranci, a i radna snaga u Bruxellesu je multijezična, što ga čini veoma interesantnim i konkurentnim modernim poslovnim središtem. Bruxelles karakterizira liberalno poslovno okruženje. U kratkom roku moguće je otvoriti tvrtku (4 dana), nema posebnih restrikcija što se tiče vlasništva, kompanije mogu biti i u 100 postotnom stranom vlasništvu. Kvaliteta života je na visokom nivou, a troškovi života su jeftiniji nego u najvećim europskim gradovima.

U zaključku gospodin Garcia Postigo zahvalio se svim prisutnima na pažnji i konstatirao je da Bruxelles kao administrativni centar Europske unije nastoji privući što više investicija i u budućnosti još više ojačati svoju poziciju u Europi i svijetu.

Dominik Žganec

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress