Zagreb, 23. listopada 2010. – Lobistički seminar „Upotreba lobiranja u cilju ostvarivanja poslovne strategije“ održan u organizaciji Hrvatskog društva lobista (HDL) okupio je predstavnike poslovnog sektora, regionalne i lokalne uprave, diplomatskih predstavništava u RH i nevladinih organizacija.

Predavači su bili vodeći hrvatski lobisti akreditirani u Bruxellesu i stručnjaci s međunarodnim iskustvom u području lobiranja i javnih poslova.

Prof.dr.sc. Mate Granić, predsjednik HDL-a naglasio je kako se „u vrijeme krize strani ulagači s puno opreza odlučuju na bilo kakve investicije, stoga lobisti mogu imati presudnu ulogu u dovođenju izravnih stranih ulaganja (FDI) koje su preduvjet gospodarskog oporavka Hrvatske“.

Kroz tri predavanja polaznici seminara kroz praktične primjere upoznali su se s osnovama lobiranja, metodologijom lobističkog posla, organizacijom lobističke kampanje i lobiranjem u Bruxellesu.

Natko Vlahović, dugogodišnji bruxelleski lobist naveo je da hrvatski poslovni interesi nisu direktno predstavljeni i dovoljno uključeni u procese donošenja odluka, bilo na domaćoj ili međunarodnoj razini, premda se to od njih očekuje.

Proaktivnim pristupom kompanije mogu osigurati bolju informiranost i strateško pozicioniranje na tržištu“ istaknuo je Vlahović, dok je Dubravko Miholić iz Hrvatskih izvoznika na primjeru EU lobiranja za šećerne kvote prikazao koliko je važno pravovremeno pokrenuti lobističke aktivnosti, jer često se u Hrvatskoj događa da se počne lobirati kad je već prekasno, te je teško ili gotovo nemoguće promijeniti predloženu ili već donesenu odluku.

Sudionici seminara složili su se da bi regulacija lobiranja dovela do veće transparentnosti rada državnih institucija, a zakonom bi se eliminiralo tvz. „sivo lobiranje“ ili posredništvo. Stoga su pozvali Ministarstvo pravosuđa da pokrene zakonsku inicijativu kojom bi se ova profesija regulirala po uzoru na najbolju europsku praksu.

Nakon završetka predavanja polaznici su dobili certifikat HDL-a o završenom seminaru.

Medijski odjeci seminara: Poslovni dnevnikLider, Limun.hr i Business.hr

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress