Zagreb, 4. studenog 2010. – Chevening Alumni Hrvatska pod pokroviteljstvom Britanske ambasade i u suradnji s HDL-om, u četvrtak 04. studenog, u dvorani Bruxelles Europskog doma u Zagrebu, organizirao je okrugli stol na temu Lobiranje: modeli i praksa.

Na okruglom stolu izlagali su; Ksenija Oletić, stalna predstavnica SPEM Komunikacijske skupine u Bruxellesu, Natko Vlahović, akreditirani lobist u Europskom parlamentu i glavni tajnik HDL-a, Andre Bywater, odvjetnik iz Bruxellesa te pravni stručnjak za područje tržišno natjecanje i državne potpore, i Ivana Bilić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Okruglim stolom moderirao je odvjetnik, a ujedno i predsjednik Chevening Alumni HrvatskaSilvije Čipčić-Bragadin.

Okrugli stol otvorio je britanski veleposlanik Nj.E. David Graeme Blunt, a uvodni govor održao je predsjednik Društva lobista prof.dr.sc. Mate Granić, osvrnuvši se u samom početku na poziciju profesije u Hrvatskoj. Gospodin Granić istaknuo je koliki značaj lobiranje danas nosi u društvu, navodeći koliko je teško realizirati ozbiljne poslovne planove bez dobro razrađenog koncepta lobiranja. Naglasio je kako lobiranje u Hrvatskoj ima lijepu budućnost sudeći kako prema sve većem broju članova samog Društva lobista, tako i percepciji medija koji ističu pozitivne i iskoristive aspekte lobiranja.

Izlagači su okruglim stolom demonstrirali i predstavili četiri različita viđenja lobiranja, svatko iz svoga kuta i u skladu s dosadašnjim lobističkim iskustvom. Gospođa Ksenija Oletić tako je predstavila lobiranje kao metodu političkog pritiska na zakonodavca, za čije je postojanje neophodan suživot demokracije i zdravih uvjeta tržišne demokracije. Prema njenim riječima lobiranje nije nimalo lagodna aktivnost, kako se često zna percipirati, već posao koji zahtijeva oštar analitički pristup kako bi se tek nakon podrobnog informiranja o svim relevantnim subjektima moglo krenuti u realizaciju određenih zamisli.

„Zagovaranje i persuazija, dva su najbitnija elementa svake lobističke aktivnosti. Oni su u samoj srži lobiranja“, riječi su gospodina Bywatera koji je svoja znanja iz odvjetničkog rada poistovjetio s učinkovitim lobiranjem. Kao glavne institucije putem kojih se lobističke aktivnosti provode ističe Europsku Komisiju, Europski Parlament te javnog pravobranitelja-Ombudsmana. Primarna funkcija u lobiranju je zastupanje vlastitog klijenta, a same lobističke poteze je posebno važno provoditi preko osoba koje su relevantne za ispunjenje ciljeva, istaknuo je g. Bywater.

S druge strane, američka perspektiva koju je predstavila gospođa Ivana Bilić prikazuje jedan uređen lobistički sustav, koji je neprikosnoveni uzor svim drugim lobističkim organizacijama u svijetu. U SAD-u svi lobiraju, počevši od kompanija, interesnih skupina, pa sve do pojedinaca koji su shvatili ulogu i značaj dobro razrađenih lobističkih akcija. Iako se Washington ističe kao središte kako svjetskog tako i američkog lobiranja, gospođa Bilić istaknula je da je lobiranje zastupljeno u svim saveznim državama. Lobiranjem se bave i strani izaslanici, koji putem washingtonskih ureda nastoje utjecati na položaj i poziciju svojih zemalja u globalnom okruženju. Ono što je za takve aktivnosti od iznimne važnosti jest poznavanje načina rada američkog Kongresa, pa ne iznenađuje činjenica kako je gotovo 40% bivših kongresnika uključeno u lobističke aktivnosti po završetku samih mandata. Kao prepreku profesije u SAD-u gđa. Bilić navodi imidž i percepciju profesije, koja se povezuje s manipulacijama i opskurnim radnjama, a na čijem se isparavljanju i u toj, ali i u ostalim zemljama treba poraditi.

Okrugli stol zaokružio je akreditirani lobist i tajnik HDL-a g. Natko Vlahović, iznoseći svoj put i aspiracije unutar same profesije. Ono što se posebno istaknulo je njegova želja za čim boljom implementacijom same struke u Hrvatskoj, koja nedvojbeno ima potencijala i mjesta za primanje takve profesije u svoj svakodnevni rad i život. I on je još jednom po uzoru na ostale predavače potvrdio ozbiljnost profesije, ozbiljnost analiziranja i upoznavanja relevantnih subjekata u svom okruženju. Činjenica koja okruglim stolom izlazi na vidjelo jest da Hrvatska treba lobiste, ne samo za dobrobit pojedinca već za dobrobit cjeloukupnog društva. Na nama je da ju ostvarimo.

Bruno Jelić

Fotografije: Marko Pavić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress