Zagreb, 21. studenog 2011. – Hrvatsko društvo lobista u partnerstvu s Europskim pokretom Hrvatska organizirao je okrugli stol pod nazivom “Lobiranje za interese poljoprivrednog sektora RH u EU”.

Sudionici okruglog stola, Miroslav Božić, ravnatelj Uprave za poljoprivrednu politiku i međunarodnu suradnju u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Damjan Bogdanović, glavni tajnik Hrvatske poljoprivredne komore i Željko Zadro, predsjednik Uprave Viro tvornice šećera, raspravljali su o mogućnostima uključivanja hrvatske poljoprivredne industrije u aktivno lobiranje u Bruxellesu, te zadaćama koje je potrebno učiniti kako bi se kvalitetno iskoristili EU fondovi za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Okrugli stol uvodnim je predavanjem otvorio Miroslav Božić koji je naveo da je pregovorima u poglavlju 11. poljoprivreda i ruralni razvoj Hrvatska osigurala potpore u visini 610 eura po hektaru dok je prosjek EU 27 – 339 eura po hektaru, što Hrvatsku pozicionira na visoko 2. mjesto po visini poljoprivrednih potpora nakon pristupanja EU.

“Visoke poljoprivredne potpore koje nas očekuju u Europskoj uniji nisu jedini, ali jesu jako važan argument u prilog ocjeni o prednostima skorašnjeg članstva za naše poljoprivrednike i ruralni prostor općenito. Međutim, pred nama je još jako puno zajedničkog rada kako bi Hrvatska u što većoj mjeri sutra uistinu i iskoristila ogromne mogućnosti koje donosi članstvo u EU”, rekao je ovom prilikom Miroslav Božić. Zaključio je da unatoč poteškoćama u realizaciji projekata iz EU fondova Sapard i Ipard Hrvatska ima dovoljno razloga za optimizam te je izjavio da se hrvatski poljoprivrednici ne trebaju plašiti ulaska u Europsku uniju.

Glavni tajnik Hrvatske Poljoprivredne Komore (HPK) Damjan Bogdanović predstavio je rad, djelovanje i funkciju Komore unutar poljoprivrednog sektora. Bogdanović je naveo da je HPK postala pridružena članica COPA-COGECA, najveće organizacije koja zastupa interese poljoprivrednog sektora u Bruxellesu. Kao cilj HPK za naredno razdoblje istaknuo je obveznu suradnju s poljoprivrednim organizacijama, vladinim tijelima te znanstvenim institucijama unutar Hrvatske, ali i zemljama iz neposrednog okruženja poput Srbije, BIH i Crne Gore.

Predsjednik Uprave Viro tvornice šećera Željko Zadro obrazložio je poziciju šećerne industrije i proizvodna ograničenja koja se nameću pristupanjem Uniji. “Danas je industrija šećera veliki hrvatski izvoznik dok ulaskom u EU nećemo više biti izvoznici, jer je naša proizvodna kvota dostatna za potrebe hrvatskog tržišta. Manje će se proizvoditi, a u skladu s tim će biti i manja dobit. Međutim, naša velika prednost jest to što smo se dobro pripremili za naredno petogodišnje razdoblje do trenutka pregovora o novim proizvodnim kvotama na šećer.” Zadro je naglasio i da je država najveći lobist, a ljudi koji će nas zastupati u Bruxellesu moraju biti educirani te nas u Hrvatskoj snabdijevati svim relevantnim informacijama.

Zaključak okruglog stola jest da se nakon potpisivanja Pristupnog ugovora 9. prosinca i ulaska dvanaest hrvatskih promatrača u Europski parlament stječu svi uvjeti da se hrvatski poljoprivrednici i njihovi lobisti počnu aktivnije baviti europskom poljoprivrednom politikom i na taj način savladaju nova pravila poslovanja koje će se primjenjivati na Hrvatsku.

Okrugli stol održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija kao dio Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o EU i pripremama za članstvo.

Autori: Ivan Vuković i Bruno Jelić

Fotografije: Krasnodar Peršun

 

Prezentacija – Miroslav Božić

Prezentacija – Damjan Bogdanović

 

HRT 1 Dnevnik

Nova TV Vijesti

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress