Zagreb, 20.10.2008. Hrvatsko društvo lobista održalo je okrugli stol “Važnost pravnog reguliranja lobiranja u RH” s kojeg je upućen poziv Vladi i Hrvatskome saboru da prihvate inicijativu za regulaciju lobističke profesije.

Na okruglom stolu nastupili su ugledni gosti iz Hrvatske i Europske unije koji su iznijeli svoje viđenje problema i moguće modele regulacije.

U uvodnom govoru prof.dr.sc. Mate Granić, predsjednik HDL-a naveo je kako bi donošenje Zakona o lobiranju u Vladi i Saboru bio veliki korak naprijed u jačanju profesije i uvođenju europskih standarda za lobiranje u Hrvatskoj te potpuno eliminiranje tvz. “sivog” lobiranja ili “posredništva”.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešić podržala je djelovanje i inicijative HDL-a.

Predstavnik Europske komisije Kristian Schmidt te bivši predsjednik Europskog udruženja lobista Rogier Chorus predstavili su novi sustav regulacije lobiranja u EU poznatiji kao Europska inicijativa za transparentnost te su iznijeli svoj prijedlog regulacije koji bi bio prihvatljiv i primjenjiv u Hrvatskoj.

Kako bi cijeli proces bio što transparentniji na skupu su aktivno sudjelovali i predstavnici gospodarstva, medija, sindikata, nevladinih organizacija i političkih stranaka.

U ime političkih stranaka nazočnima se obratio Robert Hirc iz HNS-a dok je o lobiranju u gospodarstvu govorio Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

Sektor nevladinih organizacija i sindikata predstavljali su Zorislav Antun Petrović iz Transparency International Hrvatska i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata koji su pružili punu potporu nastojanjima HDL-a za regulacijom lobiranja te su izrazili želju za sudjelovanjem u čitavom procesu.

Na panel raspravi nastupili su Đurđica Klancir, glavna urednica business.hr-a, gosti iz EU Kristian Schmidt i Rogier Chorus, Mate Granić i Natko Vlahović kao predstavnici HDL-a i Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. Govornici su se složili kako je za regulaciju lobiranja manje bitna brzina donošenja zakona od kvalitete zakonskog rješenja i kako u njegovom kreiranju moraju biti aktivno uključene sve zainteresirane strane.

Na kraju, glavni tajnik HDL-a Natko Vlahović pročitao je završnu izjavu HDL-a u kojoj su Vladi predložene sljedeće inicijative:

  1. Uvođenje obveznog javnog registra lobista pri Hrvatskom saboru i Vladi koji će osigurati da svaki lobist koji želi djelovati prema državnim institucijama bude akreditiran i njegovo ime dostupno javnosti.
  2. Kodeksom se promoviraju očekivani europski standardi ponašanja kao što su čestitost, poštenje, transparentnost, točnost ponuđenih informacija, spriječavanje sukoba interesa i korupcija.
  3. Uspostavljanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira za lobiranje s ciljem definiranja pitanja i odnosa kao što su: što se smatra lobiranjem, tko je lobist, odnosno tko se sve može smatrati legitimnim lobistom, koje lobističke aktivnosti su dozvoljene, a koje nisu te koje su sankcije za nedozvoljeno lobističko djelovanje.

Završna izjava HDL-a
Govor – Mate Granić
Govor – Kristian Schmidt
Izlaganje – Rogier Chorus

Priredio: Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress