Zagreb, 23. veljače 2011. – HDL je organizirao poslovni ručak na temu“Regionalni razvoj i EU fondovi”. Gost govornik poslovnog ručka bio je mr.sc. Božidar Pankretić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, koji je sudionike informirao o prilikama koje pružaju EU fondovi.

Iako su EU fondovi učestala tema u zadnje vrijeme, uistinu se malo toga zna, osobito o samom korištenju i uvjetima za dobivanje sredstava. Fondovi pružaju sredstva za razvoj poljoprivrede, ekologije, ribarstva, turizma…. Opći dojam je da postoji veliki potencijal i potreba za definiranjem strateških projekata koji bi se financirali u narednih nekoliko godina. Ministarstva, agencije i druge institucije pripremile su projekte u vrijednosti 900 milijuna eura, koji će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju biti spremni za realizaciju i financiranje iz strukturnih i kohezijskog fonda. No, problem koji postoji, a i sam ministar ga je naveo kao prepreku, je proces prijave projekata.

Sam proces je veoma složen i dugotrajan, informacije je potrebno prikupljati na više razina i kod raznih institucija, što dodatno pridonosi složenosti prijave projekata, čime se smanjuje interes javnosti i institucija za iskorištavanje sredstava koje nam pruža EU. Također, otežavajuća okolnost su i teško prikupive informacije o pisanju projekata i uvjetima koji moraju biti zadovoljeni“, naveo je ministar Pankretić.

Ministar Pankretić je naglasio kako se intenzivno radi na ubrzanju i pojednostavljenju administrativnih procedura kod prijave projekata, kako bi se povećao interes za fondovima, jer su uistinu prilika za oživljavanje i razvoj gospodarstva RH. Poljska je navedena kao primjer države koja je optimalno iskoristila sredstva fondova kao poticaj za razvoj grana koje su polako počele jenjavati ili su od esencijalne važnosti za gospodarstvo.

Isto tako, spomenuto je da se radi na stvaranju decentralizirane RH, odnosno na tome da novčana sredstva izravno dolaze do voditelja i predlagatelja projekata, kako bi se izbjeglo posredništvo državne vlasti. No, na ostvarenje te ideje će se još pričekati, jer zahtjeva mnogo novaca i uloženog vremena.

Ministar Pankretić najavio je manifestaciju “Dani regionalnog razvoja“, koju će Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva održati u travnju ove godine s ciljem detaljnijeg informiranja zainteresirane javnosti o EU fondovima i mogućnostima koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju.

 

Autor: Nina Stajčić

Fotografije: Krasnodar Peršun

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress