Zagreb, 10. veljače 2010.- Danas je u hotelu Palace održan prvi poslovni ručak HDL-a na temu Promocija i poticanje ulaganja i izvoza u RH. Sudionike su uvodnom rječju pozdravili predsjednik HDL-a gospodin Mate Granić i glavni tajnik gospodin Natko Vlahović.

Ispred gotovo 50 članova Društva te nekolicine vanjskih sudionika, predavanja su održali gospodin Sani Ljubunčić, ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, gospodin Darinko Bago, predsjednik Hrvatskih izvoznika, te gospodin Bernard Jakelić, v.d. glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Gospodin Ljubunčić je prezentirao rad Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, te je posebno istaknuo uspješan zajednički nastup klastera male brodogradnje na sajmu brodova u Düsseldorfu, na kojem je hrvatska delegacija imala drugu najveću površinu izložbenog prostora, što je urodilo direktnom prodajom, ali i sklapanjem vrijednih suradnji.

Gospodin Bago je govorio o utjecaju svjetske krize na poziciju hrvatskih izvoznika, te je ustanovio kako Hrvatska nema niti jedan sektor u kojem je izvoz veći od uvoza, te kako je u prošloj godini gospodarstvo zabilježilo pad investicija u iznosu od oko 15%. Naglasio je kako su agregatni pokazatelji rezultata poslovanja poduzetnika u Hrvatskoj počeli slabiti već od trećeg kvartala 2008. godine, čak i prije nego što je svjetska ekonomska kriza zahvatila cijeli svijet.

Gospodin Bernard Jakelić je izložio probleme s kojim se susreću poslodavci, a pogotovo o utjecaju aktualno krize na njihovo poslovanje.

Nakon toga je uslijedila rasprava sa sudionicima koji su postavljali pitanja i komentirali održane prezentacije. Došlo se do zaključka kako je preduvjet za povećanje izvoza postojanje kvalitetne gospodarske diplomacije koja mora biti u stanju lobiranjem otvarati strana tržišta na način da pruži kvalitetnu analitičku pripremu, strategiju te logističku podršku domaćim kompanijama koje izvoze svoje proizvode ili se javljaju na javne natječaje na zahtjevnim svjetskim tržištima.

Neno Rakić

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress