U Zagrebu, 15.07.2014. u organizaciji Hrvatskog društva lobista održan je poslovni ručak s ministricom graditeljstva i prostornog uređenja Ankom Mrak Taritaš. Na ručku su uz predstavnike HDL-a sudjelovali predstavnici gradova i općina, odvjednička društva te predstavnici nekoliko većih hrvatskih poduzeća i udruženja.

Ministrica Mrak Taritaš je u svom obraćanju predstavila Hrvatski zavod za prostorni razvoj koji je osnovan u siječnju 2014. godine po uzoru na ostale europske zemlje te iskazala kako se radi na unaprijeđivanju istog kako bi se jasno mogao vidjeti smjer razvoja svakog pojedinačnog područja. Osvrnula se na donošenje Državnog prostornog plana čija je izrada započela procesom legalizacije bespravno izgrađenih objekata, te ponovno istaknula kako se njime ne žele oduzeti ovlasti gradovima i općinama već će se odluke donositi sukladno interesima, ovisno o tome o kakvom je pitanju riječ te od kolike važnosti za pojedinu općinu, grad, županiju odnosno državu.

Naglašen je problem nepotpunosti i neusklađenosti katastra i gruntovnice što uvelike otežava racionalno upravljanje zemljištima. Od dosadašnjih projekata, ministrica je napomenula kako se radi na proširenju projekta e-dozvola preko kojeg će svaki podnositelj zahtjeva za lokacijsku i građevinsku dozvolu imati uvid u kojem je stadiju njegov predmet te će se tako povećati transparentnost sustava. Ministrica se dotaknula i teme sanacije poplavljenih područja rekavši kako se radi najbrže moguće te da će sve legalno izgrađene oštećene građevine biti obnovljene.

U konačnici su sudionici imali priliku iznijeti problematiku i postaviti pitanja vezana za konkretna područja lokalnih zajednica te dobiti odgovore iz prve ruke.

Predjsednik HDL-a Natko Vlahović ukazao je na važnost profesionalizacije lobiranja i donošenja Zakona o lobiranju, te najavio skori sastanak s predsjednikom RH Ivom Josipovićem.

 

Ured HDL-a

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress