U utorak,  28.listopada 2014. godine održan je radni sastanak delegacije Hrvatskog društva lobista sa predsjednikom Odbora za europske poslove, Danijelom Mondekarom.  Sastanku su prisustvovali predsjednik HDL-a Natko Vlahović, potpredsjednica HDL-a Tanja Milošević te voditeljica Ureda HDL-a Jelena Horvatić, a sastanak je održan kao nastavak inicijative za donošenje Zakona o lobiranju. Prema riječima predsjednika HDL-a, jedan od glavnih problema je nerazumijevanje ključnih aktera, te je uz edukaciju članova glavna uloga HDL-a i demistifikacija struke. Gospodin Mondekar smatra da je proces oko donošenja Zakona stao jer pojedincimau ministarstvima nije u interesu  da glavni lobisti budu iz nevladinih organizacija. Također naglašava kako imamo veliki problem s povezivanjem nacionalne strategije s operativnim programima jer su proračuni sedmogodišnji te projekti prelaze jednu vlast. Navodi kako se trebamo ugledati na europsku dimenziju kako ne bi napravili lošu strategiju, te kako naposlijetku zakon nebi bio samo pro forma.

Uvode se nova pravila suradnje između EU i zemalja članica, te će se u svakom slučaju mnogo toga trebati učiniti transparentnim, a Zakon o lobiranju će se u konačnici morati donijeti. Lobiranje treba dati u ruke stručnjacima jer se u domaće ustanove ne može u potpunosti pouzdati, kao ni u državnu intervenciju. G. Mondekar smatra da bi najbolji način bio bi da se oformira komora čije članstvo nije obavezno, koja ne uzima mnogo novca, a kroz svoja interna mjerila kvalitete može „raščistiti tržište“. Također, napominje kako se dr. sc. Igor Vidačak, radnatelj Ureda za udruge, zalagao za soft regulaciju, predloživši dobrovoljni registar u koji će se upisati lobisti, društva, itd., no smatra da je zbog domaćeg mentaliteta često vođenog onom „ako se nešto može a i ne mora..“, to teško provesti.

G. Mondekar je naveo kako podržava inicijativu prema ministarstvima, te smatra da je najbolja opcija da registriranje s civilnog aspekta bude dobrovoljno –  putem već spomenute komore lobista, ali i da postoji državna potpora  u vidu Zakona o lobiranju.

 

Photo: dnevnik.hr

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress