U srijedu, 22. listopada 2014. godine  održan je sastanak delegacije Hrvatskog društva lobista s gospodinom Ivanom Vidakovićem, predsjednikom Američke trgovačke komore (AmCham). Kao dio delegacije, sastanku su prisustvali Natko Vlahović, predsjednik HDL-a, prof. dr. sc. Dubravka Sinčić Ćorić, glavna tajnica HDL-a i Jelena Horvatić, voditeljica Ureda HDL-a. Sastanak je održan kao dio već ranije poznate inicijative za donošenje Zakona o lobiranju kojoj je cilj postići prijeko potrebnu transparentnost i regulaciju lobiranja kao legalne i legitimne struke.

Na sastanku je naglašeno kako je prijedlog nacrta Zakona o lobiranju završen prije više od  godinu i pol dana kao kombinacija europskog i američkog zakona, no još uvijek nije pušten u javnu raspravu. Kao još jedan od problema koji bi se mogao javiti, navodi gospodin Vidaković, je i teško dokazivanje nepoštivanja  Zakona, što će biti velik izazov za pravosuđe, te stoga predlaže određeni soft model snošenja odgovornosti. Bez obzira na navedeno, smatra da se svaki utjecaj na javne vlasti treba registrirati te podržava sve što može dovesti do mjerenja i upravljanja, no samo ukoliko je usmjereno postizanju veće uspješnosti.

Gospodin Vidaković je predložio fokus na pitanja malih i srednjih privatnih poduzeća, uzevši u obzir da velike tvrtke nemaju problema s lobiranjem, te na državu jer je lobiranje, u konačnici, za državu nužno.

 

Photo: večernji.hr

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress