U četvrtak, 27. Listopada 2014. godine održan je sastanak sa predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajecem i predstavnicama HOK-a Sanjom Želinski Matunec i Mirelom Lekić. Sastanku su sa strane delegacije HDL-a prisustvovali predsjednik HDL-a Natko Vlahović, potpredsjednica Tanja Milošević i voditeljica Ureda Jelena Horvatić. Sastanak je održan kao dio već ranije poznate inicijative za donošenje Zakona o lobiranju kojoj je cilj postići prijeko potrebnu transparentnost i regulaciju lobiranja kao legalne i legitimne struke.

Gospodin Ranogajec je pozdravio inicijativu istaknuvši problem prevelikog gubitka vremena zbog predugog čekanja na donošenje urgentnih zakona. Sprječavanjem legaliziranja lobističke djelatnosti i njenim neoporezivanjem, tvrdi, spriječava se dotok novca u državni proračun, a zbog pitanja koje je od obostranog interesa. G. Ranogajec je i prije ove inicijative naglašavao važnost lobiranja za razvoj obrtnika ali i važnost potrebe za pravovremenim i pravovaljanim informacijama. Smatra da pažnju treba usmjeriti na manje subjekte jer njima treba više pomoći kako bi stali na noge.

Razgovaralo se i o društvenim mrežama kao jednom od načina postizanja dijaloga i transparentnosti u radu Vlade, no stajalište je HDL-a da konverzacija putem društvenih mreža ne može zamjeniti vrijednost osobnog dijaloga i mišljenje stručnjaka. Konzultacije o pojedinim pitanjima moraju biti kontinuirane i osobne, nikako virtualne. U Hrvatskoj su društvene mreže možda tek daleka budućnost, no nisu osnovni alat za komunikaciju.  Unatoč tome, neizostavno je istaknuti pozitivan doprinos društvenih mreža poput Facebooka koje su omogućile pristup pravovaljanim i pravovremenim informacijama u slučaju nedavne građanske inicijative vezane za poplavljena područja.

Gospodin Ranogajec je izrazio strah od neprofesionalne i neozbiljne javnosti koja bi ozbiljnim pitanjima mogla dati neprimjeren, negativan smjer.

Zaključeno je kako cijela poslovna zajednica ima interes za lobiranjem koje joj omogućuje da dođe do ključnih institucija i donositelja odluka. Legalnost lobiranja je važna i nužna za sve gospodarske djelatnosti. Ipak, treba biti pažljiv i detaljan kako se ne bi donio loš zakon koji u konačnici ograničava i šteti svim skupinama, umjesto da otvara vrata i pridonosi razvoju gospodarstva.

 

Photo: lokalniizborii.com

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress