Sarajevo, 08. svibnja 2013. – U Sarajevu su se 08. svibnja, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, sastali predstavnici udruženja lobista iz zemalja regije kako bi razmijenili iskustva, ali i izdvojili područja u kojima bi zajednički mogli djelovati, donose Vijesti.ba.

Hrvatska prednjači u odnosu na susjede kada je riječ o aktivnostima i rezultatima koje su na polju lobiranja do sada postigle zemlje regije. Od ostalih zemalja jugoistočne Europe, Makedonija je prva zakonski uredila ovu oblast, iza nje je i Crna Gora, dok je BiH posljednja na ljestvici jer nema ni domaćih lobista, niti zakona. No, iskustva drugih zemalja mogu pomoći promijeniti situaciju što je i bio cilj ovog okupljanja.

“Hrvatska je u proteklih pet godina imala značajne pomake u promjeni percepcije građana koliko je lobiranje važno u raznim oblastima, i političkim i poslovnim, pogotovo sada kada postaje članica EU. Svaka direktiva EU i odluka europskog parlamenta se lobira,” napominje profesor Mate Granić iz Hrvatskog društva lobista koje broji 103 člana.

“Ono što još nismo postigli to je pravno reguliranje. Mislimo kako je za zemlju nove demokracije puno bolje imati zakon. I ono što još trebamo postići je svijest hrvatskih privrednih subjekata, velikih poduzeća, velikih kompanija da moraju biti prisutne u Bruxellesu i angažirati lobiste – jer to je najbolji način za stjecanjem kvalitetnih informacija i dodatno utjecanje na proces donošenja odluka”, kaže Granić.

“Makedonija je prva u regiji zakonski uredila ovu oblast, još prije pet godina,” kaže Marjan Tanuševski, predsjednik Makedonskog centra za lobiranje.

“Motiv je bio sprječavanje korupcije, legaliziranje djelatnosti lobiranja, profesije lobiranja, a u međuvremenu počele su i studije osnove lobiranja, menadžersko lobiranje, tako da možemo reći kako smo dobro proveli onaj prvi dio, tu embrionalnu fazu. U ovom trenutku možemo reći kako se najveći lobi procesi registriraju u diplomaciji, vezani pretežno za naše aspiracije za članstvo u EU i NATO-u”, navodi Tanuševski.

“Crna Gora je također usvojila Zakon o lobiranju, a svoje šanse vidi najviše u oblasti turizma,” kaže profesor Konstandin Pušara, predsjednik Udruženja lobista Crne Gore:

“Jer je turizam u Crnoj Gori veoma važna grana djelatnosti. Zatim smo išli na energetiku i na određene resurse u poljoprivredi. To je ono na čemu smo do sada radili, a prije svega zato da na domaćem području afirmiramo lobiranje kao novu profesiju i novo zanimanje. A kada to bude učinjeno na domaćem terenu, onda idemo dalje.”

Stvaranje ekonomske diplomacije

“Uređivanjem ove djelatnosti te promjenom percepcije građana mogao bi se smanjiti i visok stupanj korupcije u zemljama regije,” kaže profesor Radivoj Kocić, predsjednik Skupštine Udruženja lobista Srbije.

“Zakonom bismo omogućili da sve ono što je sivo postane bijelo i transparentno i na taj način bi bilo dostupnije i interesantnije. Postoji jedna velika magija vezana za lobiranje. Mnogi misle kako je lobiranjem sve ostvarivo i da je put mnogo lakši i kraći. Lobiranje je samo tehnika moći komuniciranja, odnosno poznavanje većeg broja ljudi, ostvarivanje prava ne nanoseći štetu nekom drugom, odnosno suprotnom partneru”, dodaje Kocić.

“Približavanjem Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, domaći gospodarski subjekti bit će primorani uskladiti svoje poslovanje sa zahtjevima europskog tržišta i primjenjivati direktive, a sve u skladu sa suvremenim načinom djelovanja, u okviru koga se lobiranje već sada podrazumijeva kao neizbježna komponenta utjecaja, odnosno modernog poslovanja,” kažu u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

“Dva modela lobiranja su poznata  – bruxelleski i washingtonski. Zemlje regije uglavnom su opredijeljene za bruxelleski, jer teže ka EU,” objašnjava profesor Granić i dodaje da lobiranje jača demokratska društva:

“Lobiranje pridonosi zdravlju, kvaliteti donošenja odluka, transparentnosti, jer u lobiranju je sve jasno – vi dogovorite ciljeve lobiranja, strategiju, taktiku, potpišete ugovor. Morate raditi sa medijima, javno, imati position paper, ali u svakoj situaciji, uvijek morate biti spremni odgovoriti na pitanje i jednostavno jačati demokratske procese. I zato je bitno da dođe do osnivanja i društva lobista BiH i da općenito lobiranje u Europi jača, posebno na ovim prostorima.”

Prijevod i prilagodba: Daria Arežina
Izvor: Vijesti.ba
Foto: Vanjskotrgovinska komora BiH

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress