Transparentnost i regulacija u lobiranju: ovo su pitanja koja pokreću sve nacinalne lobističke udruge diljem Europe, a ujedno i teme pete po redu konferenciji koja se održala u Beču 7. i 8. svibnja 2015. godine organizirane od Public Affairs Community of Europe (P.A.C.E.)

P.A.C.E. je jedina platforme koja okuplja organizacije europskih lobista i stručnjaka za javne poslove. Domaćin ovogodišnje konferencije bio je Austrian Public Affairs Association (OePAV), koji okuplja nacionalne stručnjake iz 16 europskih zemalja kao i vrsne govornike iz OECD-a, Transparency Internationala te SEAP-a, EPACA-e, organizacija sa sjedištem u Bruxellesu.

Članovi P.A.C.E. iznijeli su sveobuhvatni kriticizam prema lobiranju, naglasivši kako se nužno mora otvoriti politička rasprava o tome kako uspostaviti modernu i otvorenu demokraciju. Nadalje, zemlje članice EU-a trebale bi uzeti europski Registar transparentnosti kao shematski plan za nacionalnu regulaciju lobiranja te unaprijediti uravnotežene smjernice za nacionalnu regulaciju i adekvatnu primjenu u  praksi za svaku zemlju.

Cilj P.A.C.E. je ohrabriti javne rasorave o ovoj aktivnosti koja, ukoliko joj se pristupa profesionalno i pod pravednim i otvorenim pravilima, može garantirati demokratsko sudjelovanje dioničara, kao i cijelog društva u donošenju javnih odluka. Na europskoj nacionalnoj i regionalnoj razini, lobiranje je profesionalna usluga, a koja je nužna ukoliko se želi pratiti politički proces donošenja odluka.

Gost ovogodišnje konferencije bio je i Natko Vlahović, predsjednik Hrvatskog društva lobista.

Više o održanom programu konferencije možete pročitati ovdje.

Više o Public Affairs Community of Europe (P.A.C.E.) možete pročitati ovdje.

 

IMG_7384

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress