Zagreb, 28. rujna 2010. – Državni tajnik MVPEI-a za europske integracije mr. sc. Andrej Plenković održao je, na poziv Hrvatskog društva lobista, predavanje na temu „Pregovori o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji“.

Državni tajnik Plenković iz vlastitog dugogodišnjeg iskustva u diplomaciji govorio je o procesu hrvatskih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji te ulozi lobista u procesima donošenja odluka na razini Europske unije.

U uvodu izlaganja osvrnuo se na dosadašnje zapreke kroz koje je Hrvatska prolazila u petogodišnjem razdoblju, a koje su se manifestirale u nekoliko područja. Prvo je institucionalna kriza Unije nakon odbijanja nacrta Europskog ustava, gospodarska i financijska kriza u vrijeme koje politika proširenja nije imala prioritetnu ulogu te granični spor sa Slovenijom koji je s bilateralne podignuto na EU razinu. Također, usvajanjem novog pregovaračkog okvira 2004. godine uvodi se novi institut mjerila za otvaranje poglavlja, a 2006. godine Strategijom o proširenju ozbiljnije se počinje razmatrati četvrti kopenhaški kriterij koji se odnosi na apsorpcijsku sposobnost Unije za primanje novih članica.

Gospodin Plenković naglasio je kako je Hrvatska ogledni obrazac za ostale zemlje jugoistočne Europe te kako na razini zemalja članica EU postoji konsenzus oko europske perspektive tih zemalja, ali ne postoji jasan stav o brzini proširenja.

Nakon toga govorio je o budućim koracima koje Hrvatska mora poduzeti u ovom procesu te je posebno istaknuo međuvladine konferencije koje će se pod belgijskim predsjedanjem održati 5. studenog i 22. prosinca ove godine, na kojima se očekuje zatvaranje devet pregovaračkih poglavlja. Drugi ključni korak je godišnje Izvješće Europske komisije o napretku Republike Hrvatske koje će biti objavljeno 10. studenog 2010., a koje determinira raspoloženje Bruxellesa i država članica te pokazuje ostvareni napredak u protekloj godini.

Cilj Vlade RH je da se do Europskog vijeća u ožujku 2011. zatvore preostala pregovaračka poglavlja kako bi pristupni ugovor bio potpisan do ljeta 2011. godine. Gospodin Plenković upozorio je da ne treba simplificirati procese nakon zaključenja pregovora jer oni uključuju složene pravne i tehničke procedure na strani EU i Hrvatske.

Pristupni ugovor moraju ratificirati parlamenti svih 28 zemalja članica, što je prema dosadašnjim iskustvima u posljednja dva vala proširenja trajalo između dvanaest i devetnaest mjeseci. U Hrvatskoj mora biti raspisan referendum na kojem će hrvatski građani odlučiti o članstvu u Uniji, a važno je da on bude održan vremenski dovoljno daleko od sljedećih parlamentarnih izbora jer, prema riječima gospodina Plenkovića, nije dobro da se miješaju tako složena i delikatna pitanja.

Državni tajnik osvrnuo se i na Komunikacijsku strategiju za informiranje hrvatske javnosti koja će se provesti prije referenduma, a kojom će se pokušati dati rezime pregovora te pojasniti i prezentirati što članstvo u Uniji donosi hrvatskim građanima.

I na kraju, gospodin Plenković naglasio je kako ulazak Hrvatske u EU nije program jedne stranke ili Vlade te kako po tom pitanju mora postojati nacionalni konsenzus. Izrazio je nadu da ćemo zajedno u ostvarivanju ovog strateškog cilja u predstojećim mjesecima polučiti uspjeh od kojega će imati koristi svi hrvatski građani.

Ivan Vuković

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress