Hrvatsko društvo lobista – udruga za promicanje transparentnog zagovaranja interesa (HDL) održalo je prvu tematsku sjednicu na kojoj je počasna gošća bila predsjednica Transparency International Hrvatska (TIH), mr.sc. Davorka Budimir.

Sjednici su, uz počasnu gošću, sudjelovali članovi svih upravnih tijela HDL-a kao i nekolicina članova.

Glavni zaključak sjednice je donošenje odluke o strateškom partnerstvu HDL-a i TIH-a u svrhu donošenja Zakona o zagovaranju interesa (lobiranju). Osim zajedničkih istupa prema javnosti, suradnja će uključiti sastanak u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, koja je upoznata s problematikom donošenja Zakona, zatim predstavnicima izvršne zakonodavne vlasti, saborskim zastupnicima te drugim nadležnim tijelima javne vlasti, kako bi se postojeći prijedlog Zakona žurno uputio u saborsku proceduru.

“Zakon o zagovaranju interesa, kao i Zakon o zaštiti zviždača, mora se donijeti te nije pitanje hoće li, već kada će taj zakon stupiti na snagu. Tek kada u tome uspijemo, svi ostali problemi vezani uz netransparentnost u zagovaranju interesa će se rješavati s lakoćom i efikasnošću”, istaknula je predsjednica TIH-a, mr.sc. Budimir.

Početak suradnje uključit će skorašnji sastanak članova Upravnih tijela HDL-a i članova Upravnih tijela TIH-a.

“Inicijativa HDL-a za registracijom interesnih skupina koje lobiraju državne institucije ima čvrsto uporište u europskom pravnom okviru i Europskom registru transparentnosti. Uvjereni smo da će ovaj vrijedan projekt biti na korist svim građanima Republike Hrvatske”, zaključio je predsjednik HDL-a Natko Vlahović.

S obzirom da je sjednica bila otvorena za sve članove, HDL je i ovog puta organizirao humanitarnu akciju u suradnji s ravnateljem Caritasa, mons. Fabijanom Svalinom koja je imala za cilj prikupiti košulje, kravate, odjela za muškarce, te suknje, haljine, košulje, šalove, ogrlice, narukvice, torbice za žene i slično za one kojima je to najpotrebnije.

 

Slika2_Tematska sjednica_HDL_TIH

 

Pripremila: Jelena Horvatić, voditeljica Ureda HDL-a

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress