Podgorica, 12. travnja 2011. – Udruženje lobista Crne Gore u Privrednoj komori CG organiziralo je regionalnu konferenciju “Lobiranje – zakonska regulativa u zemljama tranzicije.”

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Vlade Crne Gore, diplomatskog zbora, predsjednik Američke privredne komore gospodin Edin Seferović, predsjednik Hrvatskog društva lobista prof.dr.sc. Mate Granić, predsjednik Skupštine Društva lobista Srbije prof.dr.sc. Radivoje Kocić, voditelj Makedonskog centra za lobiranje mr. Marjan Tanuševski i predstavnici Republike Srpske, koji tek namjeravaju osnovati udruženje lobista. Pored predstavnika Uprave za borbu protiv korupcije koji su na čelu radne grupe za izradu Nacrta Zakona o lobiranju, konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, oporbe, bankarskog sektora i gospodarstva.

Zakon o lobiranju je u fazi izrade i bit će usvojen do kraja ljeta, kazao je predsjednik Udruženja lobista Crne Gore prof.dr.sc. Kostadin Pušara. On i njegove kolege iz regije bili su suglasni da je jedan od prvih zadataka lobista razbiti predrasude o lobiranju jer je to, kako su podvukli, častan posao čiji cilj je informirati donositelje odluka.

Pomoćnica ministra financija u Vladi Crne Gore Bojana Bošković istaknula je da će donošenje zakona o lobiranju biti odličan instrument u sprječavanju korupcije i da će imati ekonomski značaj, a predsjednik Hrvatskog društva lobista prof.dr.sc. Mate Granić naveo je da će usvajanje zakona o lobiranju imati pozitivan učinak na gospodarstvo Crne Gore. Pritom je ocijenio da je za promjenu svijesti o lobiranju i njegovoj percepciji od ključnog značaja etički kodeks i ugovor koji mora sadržati sve detalje – od ciljeva lobiranja, odnosa lobiste i klijenta, vremena lobiranja pa do načina plaćanja.

Prvi zakon o lobiranju u okruženju donesen je u Makedoniji, a predsjednik Centra za lobiranje mr. Marjan Tanuševski naveo je da je zakon usvojen bez javne rasprave, dok je predsjednik Skupštine Društva lobista Srbijeprof.dr.sc. Radivoje Kocić istakao da su borba protiv korupcije i to da država Srbija bude ozbiljan partner u procesu europskih integracija glavni razlozi zbog kojih treba usvojiti zakon o lobiranju.

Nakon razmjene iskustava s kolegama iz okruženja, dogovorena je zajednička platforma za nastup prema Bruxellesu.
Autor: Dominik Žganec

Fotografije: MCL

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress