U Šibeniku je od 23. do 25. svibnja održana konferencija “Dani regionalnog razvoja” na kojoj je predsjednik Hrvatskog društva lobista prof.dr.sc. Mate Granić održao predavanje “Europsko, nacionalno i regionalno lobiranje i stvaranje uvjeta za uspješno korištenje EU fondova”.

U sklopu bogatog programa na konferenciji sudionicima su se obratili visoki dužnosnici iz Hrvatske i Europske unije koji su razmijenili iskustava o regionalnom razvoju i time doprinijeli pripremi Republike Hrvatske za korištenje fondova Europske unije. Cilj konferencije bio je poticanje lokalnih zajednica na pripremanje projekata koji se mogu financirati iz fondova Europske unije kako bi se omogućilo povećanje konkurentnosti svih hrvatskih regija.

Manifestacija je iskorištena za promociju važnosti regionalnog razvoja u Republici Hrvatskoj, u širem kontekstu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Tijekom dva dana bili su organizirani okrugli stolovi na temu regionalne politike u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji i pripreme Republike Hrvatske za korištenje fondova Europske unije. Održane su i radionice ne temu prekogranične suradnje i povlačenja sredstava iz prekograničnih programa. Županije i regionalne razvojne agencije putem svojih izložbenih prostora, a u okviru sajma “EU mogućnosti za RH”, predstavile su svoje programe i projekte. Također, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković predstavio je Dunavsku strategiju i Jadransko-jonsku inicijativu, a prezentirana su i iskustva zemalja članica Europske unije, Latvije, Francuske i Poljske.

Na Danima regionalnog razvoja sudjelovali su predstavnici Europske komisije, predstavnici hrvatskih nacionalnih tijela nadležnih za upravljanje europskim fondovima, brojni predstavnici državnih i lokalnih vlasti, sadašnji i budući potencijalni korisnici europskih fondova u Hrvatskoj te brojni drugi gosti iz Hrvatske i inozemstva koji su zajedničkom raspravom dali smjernice za jačanje regionalnog razvoja.

Među ostalim, predsjednik Hrvatskog društva lobista prof.dr.sc. Mate Granićodržao je predavanje “Europsko, nacionalno i regionalno lobiranje i stvaranje uvjeta za uspješno korištenje EU fondova”. U predavanju je Granić govorio o lobiranju i njegovoj ulozi u korištenju EU fondova.


“Nakon pristupanja Europskoj uniji Hrvatska će na raspolaganju imati značajna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda te Kohezijskog fonda. Kvaliteta projekta nužna je za privlačenje sredstava iz EU fondova, ali osnovi preduvjet za financiranje projekta lokalne zajednice je da on bude definiran u prioritetnim područjima i uključen u operativne programe u fazama programiranja, identificiranja i formuliranja. Pritom je nužna suradnja jedinica lokalne i regionalne samouprave s nacionalnim institucijama i tijelima uključenima u upravljanje fondovima”,
 rekao je Granić.

Granić je u svom izlaganju istaknuo da je za uspješno korištenje EU fondova nužno optimalno korištenje usluga lobista i konzultantskih tvrtki koje se bave pisanjem projekata. Lobisti mogu pomoći u uspostavljanju kontakata sa strukturama uključenim u upravljanje EU fondovima te informirati mjerodavne osobe i institucije o značenju i važnosti projekta, pronalaženju kvalitetnih partnera iz inozemstva, iznalaženju izvora financiranja te biti pregovarači u fazi potpisivanja ugovora o financiranju. Pritom uloga lobista posebno dobiva na važnosti te može biti i odlučujuća za realizaciju investicije i projekta.

 

Autor: Dominik Žganec

Fotografije: MRRŠVG

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress