Previše odvjetničkih društava u Bruxellesu nije prisutno u registru transparentnosti, unatoč tome što njihove usluge očito obuhvaćaju lobiranje u EU, utvrdila je nova analiza ALTER-EU-a. Od devet istaknutih društava velik broj ih dolazi iz SAD-a, gdje su registrirani u obveznom registru lobista SAD-a. Bojkot dobrovoljnog lobističkog registra EU još je jedan od dokaza koji idu u prilog zahtjevu ALTER-EU-a da predsjednik Komisije Juncker uvede pravno obvezujući registar.

Analiza “Lobiranje odvjetničkih društava – nedovršen posao” objavljena je po završetku tromjesečnih konzultacija o uvođenju obveznog registra transparentnosti. Međutim, Komisijin prijedlog obveznog lobističkog registra zasad bi trebao biti obvezan samo u nazivu, bez zakonske pozadine.

“Europska komisija mora znati da će uvijek biti  lobista koji će nastojati iskoristiti to što je registar lobista dobrovoljan te se neće zamarati s registracijom” kaže Nina Katzemich iz LobbyControla, koji je napisao analizu za ALTER-EU. “Naša analiza prikazuje devet slučajeva 0dvjetničkih društava, od kojih mnoga na svojim web stranicama promoviraju svoje lobističke aktivnosti u EU, ali nisu registrirani. Vjerujemo da je ovih devet tvrtki samo vrh sante leda.”

Ovih devet primjera pokazuju i da odvjetnička društva u Bruxellesu mogu biti snažni lobisti. Budući da razumiju tehničke detalje nadolazećih direktiva mogu, u ime klijenata koji ih plaćaju, razgovarati o detaljima sa službenicima ili sudjelovati u izradi nacrta prijedloga za europarlamentarce. Primjerice, jedan odvjetnički ured s ponosom ističe na svojoj web stranici kako je “predvodnik u asistiranju tvrtkama, industrijskim udruženjima i vladama pri navigaciji i oblikovanju EU pravila”. Od istaknutih odvjetničkih društava nekoliko ih aktivno podupire Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP), nedvojbeno prepoznajući mogućnosti za dodatan profit koje bi se otvorile predloženim, ali kontroverznim sustavom arbitraže.

“Zakonodavci u SAD-u odabrali su pravno obvezujući lobistički registar jer su se odvjetnička društva kontinuirano odbijala registrirati u dobrovoljnom modelu” objašnjava Nina Katzemich. “Veoma smo skeptični oko mogućnosti da Komisija riješi ovaj problem u Bruxellesu bez pravno obvezujućeg sustava. Registar koji je obvezan samo u imenu neće učiniti ništa.”

Pučka pravobraniteljica EU također je u jučerašnjem priopćenju izjavila da odvjetnička društva koja lobiraju moraju objaviti liste klijenata te da registar mora biti čvršće utemeljen na zakonu i uključivati mogućnost nametanja financijskih sankcija organizacijama u budućnosti.

Izvor: ALTER-EU

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress