Utrka za EY Poduzetnika godine od sutra se održava i u Hrvatskoj. Za najprestižniju svjetsku nagradu, svojevrsnog globalnog Oscara za poduzetnike, kojega konzultantsko revizorska tvrtka Ernst & Young dodjeljuje već 28 godina u više od 60 najrazvijenijih zemalja koje čine 90% svjetske ekonomije, hrvatski se poduzetnici mogu prijaviti do 21. studenog.

Tko je najbolji među njima odlučit će nezavisni peteročlani žiri – poduzetnici i investitori Nenad Bakić i Saša Cvetojević, direktorica EBRD-a Vedrane Jelušić Kašić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager te predsjednik žirija, ujedno i predsjednik uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi – a nakon što 19. ožujka iduće godine pobjednika proglase na “lokalnoj” razini, naj hrvatski poduzetnik u lipnju će sudjelovati i u finalu svjetskog izbora u Monte Carlu.

– Cilj nam je pridonijeti izgradnji boljeg poslovnog okruženja, razvoju pozitivne poduzetničke klime, nagraditi i promovirati kvalitetne i uspješne poduzetničke prakse te najuspješnijima pomoći u prezentaciji njihovog poslovanja na nacionalnoj i globalnoj razini, kazao je Berislav Horvat, Country Managing Partner Ernst&Younga Hrvatska. Naglašava kako se traže poduzetnici, a ne menadžeri, ljudi koji imaju značajan vlasnički udio u tvrtki i njome rukovode najmanje dvije godine ili su suvlasnici dioničkog društva i imaju mogućnost utjecanja na donošenje odluka, poduzetničkog su duha, inovativni, strateški usmjereni, imaju osobni integritet te nezaobilazne financijske rezultate.

– Puno ih je u Hrvatskoj među nama uspješnih, čak i globalno, i rade dobar posao za društvo, a uopće ne znamo za njih. To želimo promijeniti – objašnjava Horvat, ističući kako nagrada nije novčana.

Dapače, ništa ne košta ni prijavljivanje poduzetnika, koje mogu predložiti i drugi, niti imaju kakvih drugih obveza i troškova, a benefiti su brojni. Pobjednik će u Monte Carlu u nekoliko dana imati mogućnosti razmijeniti iskustva i s drugim najboljim svjetskim poduzetnicima i povezati se da postanu i bolji i veći. Prije nekoliko godina za poduzetničkog je Oscara u Monte Carlu konkurirao i Finac Mikael Hed, CEO Rovio Entertainmenta i tvorac popularne igrice za mobilne uređaje Angry Birds, dok je lanjski pobjednik, primjerice, Hamdi Ulukaya iz tvrtke Chobani koja je prije sedam godina na američko tržište lansirala najprodavaniji grčki jogurt i danas ostvaruje godišnji prihod veći od 3 milijarde dolara i izvozi ga i u Australiju i Veliku Britaniju.

 

Izvor: Poslovni dnevnik

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress