Bruxelles, 16. veljače 2009. – Dobrovoljni online Registar Europske komisije poslužio je nepoznatoj osobi za registraciju nekoliko nepostojećih lobističkih tvrtki prenosi EUObserver.

Među registriranim tvrtkama najuočljivija je Fares Bank Ltd. s londonskom adresom koja je navodno na lobiranje u EU institucijama potrošila 250 milijuna eura. Ova brojka izgleda još veća ako je usporedimo s dvije prave lobističke tvrtke u Bruxellesu, Hill&Knowlton, koja je prijavila promet od 8 milijuna eura i Burston Marsteller sa 7 milijuna eura.

Nakon provjere podataka otkriveno je da je adresa banke prijavljena na osobni poštanski pretinac unajmljen na tjedan dana, a da je direktor banke samoprozvani ekspert financijske analize.

Banka je registrirana na izvjesnog gospodina Gennara Ruggiera iz Italije odnosno doktora Ruggiera, kako se on sam naziva. Zajedno s Giuseppe Catapanom stvorio je i prijavio u Registar nekoliko nepostojećih organizacija i lobističkih tvrtki. Prijevaru je otkrio gospodin Wesselius pregledom Registra.

Glasnogovornica Komisije Valerie Rampi potvrdila je da su zaprimili dvije prijave o lažnim registracijama u protekla dva tjedna. Ona tvrdi kako postoje mehanizmi za sankcioniranje počinitelja i kako će otkrivene tvrtke biti uklonjene iz Registra.

Ovaj slučaj stvara opravdanu sumnju da neki od trenutno prijavljenih podataka postojećih tvrtki također mogu biti lažni. Međutim iz Komisije poručuju da su prijavljeni podaci odgovornost tvrtki i da oni ne mogu biti odgovorni za njihovu istinitost.

Natko Vlahović

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress