Profesionalni lobisti plaćat će jedinstvenu naknadu prilikom registracije u registar lobista, kako se čini prema nedavnim planovima koje je otkrila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cjenik se nalazi u dugo iščekivanom savjetničkom dokumentu Ureda Premijera po pitanju registra lobista. Savjetovanje ukazuje na to da će lobisti plaćati jednaku naknadu za upis u registar, bez obzira rade li za strogo specijalizirane grupe ili organizacije, ili za masivne međunarodne konzultantske tvrtke.

Objavljujući izjavu, parlamentarni savjetnik Ured Premijera Sam Gyimah je ponovno naglasio kako Vlada ostaje predana svojoj namjeri uvođenja registra ”u pravo vrijeme prije nego li završi predviđeno vrijeme za raspravu o Zakonu u Parlamentu.”

U izjavi Donjeg Doma, Gyimah je izjavio slijedeće: ”Savjetovanje traži na uvid nacrte reguliranja za: ograničavanje dužnosti dostavljanja podataka registru; strukturu naplaćivanja; dostavljanje podataka o PDV-u upisa u registar od strane Ureda za Porez i Carinu Njezina Veličanstva; te detalji o podacima koje će se tražiti od lobista u poreznoj prijavi.”

”Ured Premijera također od lobista iziskuje podatke koji bi dozvolili postavljanje naknade u nacrtu regulacije na prihvatljivu razinu tijekom prve godine.”

Kako je i očekivano, dokument jasno pokazuje kako će lobisti biti primorani sami snositi troškove za registar. U dokumentu glasi: ”Vlada je uvijek bila jasna u namjeri da se cijena registra ne bi trebala plaćati iz javnog budžeta, nego bi ona bila pokrivena od strane konzultantske i lobističke industrije putem pretplatničke naknade.”

Navedeni dokument otkriva kako ministri planiraju lobistima naplatiti tri stavke.

Struktura naknade koju predlaže Ured Premijera sastoji se, kao prvo, od ”troška za proces prijave” kojime bi se pokrio trošak procesuiranja prijave za registar. zatim, postojat će ”trošak procesuiranja porezne prijave” kojim bi se pokrili troškovi procesuiranja poreza.

Uz sve to, postojat će i ”godišnji trošak za održavanje” kojim bi se pokrio trošak održavanja registra za tekuću godinu. Očekivano je da će troškovi održavanja uključivati nadgledanje poštivanja zakona, provedbu zakona, kadrovske troškove, te troškove razvitka programske opreme koja bi podržavala registar.

Savjetovanje kaže kako će sve tri stavke biti naplaćivane odjednom, te kako će sve tvrtke plaćati jednaku naknadu, neovisno o svojoj veličini.

”Sudski registar će biti zadužen za određivanje primjenjivih uvjeta prilikom fakturiranja navedenih naknada. Unatoč tome, smatramo kako bi najpraktičniji pristup sudskog registra naplati bio da navedene stavke svede pod jedinstvenu naknadu koja bi se sastojala od troškova navedenih ranije, za razliku od naplaćivanja svake stavke zasebno.”

”Navedena naknada će iznositi jednako za sve konzultante i lobiste od kojih će se zahtijevati registracija i neće se prilagođavati veličini tvrtke koju se tereti za naplatu.”

Iain Anderson, predsjedavatelj Društva Profesionalnih Političkih Konzultanata (Association of Professional Political Consultants (APPC)) izrazio je zabrinutost o ovome nacrtu: ”Trenutno, savjetovanje pri Vladi predlaže jedinstvenu naknadu za registar, neovisno o veličini lobističke tvrtke. To će vrlo vjerojatno biti zabrinjavajuće za mnoge naše članove.”

Slično tome, šef Društva Konzultanata za Odnose s Javnošću Francis Ingham priupitao je: ”Zar je ovaj prijedlog jedinstvene naknade zbilja prihvatljiv način naplaćivanja lobističkih tvrtki ako riskiraju da cijena bude obeshrabrujuće visoka?”

Izvor: Public Affairs News

Foto (s lijeva na desno: Sam Gyimah, Iain Anderson, Francis Ingham): Sam Gyimah, PR Week

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress