Lobiranje u Hrvatskoj napokon bi se moglo zakonski regulirati. Radna skupina Hrvatskoga društva lobista (HDL) u Sabor je uputila Prijedlog zakona o zagovaranju interesa kojim se uređuju uvjeti zagovaranja interesa, postupak upisa u registar transparentnosti, kaznene odredbe te pravila nadzora.

– Konzultirana je europska i američka praksa, ali bît je prijedloga da budući zakon bude inkluzivan i da se što više interesa predstavi u registru za koji predlažemo da bude javan i da ga vodi resorno ministarstvo. Institucije EU u Bruxellesu uvode nova rješenja i Junckerova komisija traži da kontakti s povjerenicima budu omogućeni samo registriranim grupacijama – napominje Natko Vlahović, predsjednik HDL-a.

Podsjeća da se od 2008. zauzimaju za to da Hrvatska postavi osnovna pravila igre u poslu zagovaranja interesa i lobiranja. Njihov je krajnji cilj oduvijek, kaže, regulacija i profesionalizacija struke, uvođenje registra i mogućnosti da se građanima i drugim organiziranim interesima omogući pristup i kontakt s odlučiteljima. Za svoju inicijativu dobili su potporu više radnih tijela Hrvatskog sabora i različitih udruga, komora i predstavnika civilnog društva pa uskoro očekuju propis koji funkcionira u praksi.

– Naime, od ulaska Hrvatske u EU u europskom registru više je od četrdeset hrvatskih subjekata, a u budućemu hrvatskom registru trebalo bi biti barem dvostruko više. Donošenje zakona nije kraj, nego početak regulacije branše koja je u Hrvatskoj itekako rasprostranjena i prisutna – zaključuje Vlahović.

 

Izvor: liderpress.hr

Galerija

Gallery

Newsletter


© Copyright 2014. Powered by WordPress